Categories: Авто

Дикі штрафи до 60 000 грн: власникам яких авто варто якнайшвидше оновити дані в ТЦК

В Україні запровадили нові правила щодо оновлення даних у ТЦК. Тепер вони стосуються не лише людей призовного віку, а й транспортних засобів, що викликало занепокоєння серед власників автомобілів.

Якщо вчасно не оновити інформацію про зареєстровані авто, можна отримати дуже суттєві штрафи. Проте, такі вимоги стосуються лише певної категорії автотранспорту.

Основні вимоги

Згідно з останніми доповненнями до постанови Кабінету Міністрів №1921 від 21 квітня 2023 року, інформація про реєстрацію (перереєстрацію) та зняття з обліку транспортних засобів, які перебувають у власності підприємств, установ та організацій і можуть бути призначені для задоволення потреб Збройних Сил та інших військових формувань в особливий період, подається до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки територіальними органами з надання сервісних послуг МВС щокварталу та протягом п’яти робочих днів з дати надходження відповідних запитів від таких центрів.

Отже, керівники підприємств, установ та організацій зобов’язані подавати до територіальних центрів комплектування (ТЦК) двічі на рік – до 20 червня та 20 грудня – інформацію про:

  • наявні транспортні засоби;
  • їх технічний стан;
  • осіб, які працюють на цих транспортних засобах.

Кого стосуються нові правила

Адвокати пояснюють, що нові вимоги висуватимуть насамперед до юридичних осіб. Вони зазначають: “Оновлення даних про транспортні засоби стосується підприємств, установ та організацій і регулюється постановою уряду №1921. За порушення оновлення даних передбачено штраф статтею 210-1 КУпАП у разі неподання інформації в ТЦК у встановлені строки.”

Відповідальність за несвоєчасне оновлення даних

Згідно з КУпАП, відповідальність за несвоєчасне оновлення даних лежить на керівнику підприємства, але штраф може накладатися як на фізичну особу. Тобто конкретний посадовець буде відповідати за те, що дані про ТС не були надані вчасно в ТЦК. За порушення цих вимог передбачено штрафи від 34 000 до 59 500 гривень.

Форс-мажорні обставини

Адвокати також звертають увагу на можливість врахування форс-мажорних обставин, таких як повітряні тривоги, тривалі відключення електроенергії або ракетні удари. У таких випадках керівники можуть бути звільнені від відповідальності за несвоєчасне подання інформації.

Що це означає для звичайних автовласників

На цей час приватні особи не зобов’язані надавати інформацію про свої транспортні засоби до ТЦК. Однак, ситуація може змінитися. Законодавство в цій сфері все ще формується, і не виключено, що в майбутньому подібні вимоги можуть з’явитися і для фізичних осіб.

Ольга Степанова

Recent Posts

Мобілізація замість інституту: кого із студентів можуть покликати вже з 1 липня

Ухвалений 18 травня 2024 року новий закон про мобілізацію вніс низку змін у процес призову.…

7 години ago

“Ходжу не так легко, як раніше”: Байден виправдався за провальні дебати з Трампом

Президент США Джо Байден звернувся до своїх прихильників після провальних дебатів з опонентом на виборах Дональдом Трампом.…

7 години ago

У РФ депутати “подружилися” з фейковим z-поетом, який видавав вірші нацистів за патріотичні

У РФ антивоєнні активісти створили фейковий акаунт вигаданого Z-поета Геннадія Ракітіна й опублікували під його…

7 години ago

Землю накрила потужна магнітна буря: як вберегтися від шкідливого впливу

У п'ятницю, 28 червня Землю "атакувала" потужна магнітна буря. Згідно з прогнозами метеорологів, її активність триватиме і…

7 години ago

Таємничий політ “літака Путіна” до США: з’явилася цікава деталь

Російський урядовий літак Іл-96-300ПУ авіакомпанії "Спеціальний літний загін "Росія" з бортовим номером RA-96019, у середу,…

7 години ago

Що зміниться у врученні повісток в липні

У липні закінчиться 60-денний термін, який надається військовозобов'язаним громадянам України на оновлення даних. Водночас з цим…

7 години ago