Categories: Авто

Електромобілі втричі частіше збивають пішоходів, ніж авто з бензиновими двигунами

До цікавого висновку прийшли днями вчені, що провели дослідження у Великій Британії. Вони співставили дані про 51 млрд км пробігу електричних автівок та гібридів, і майже 5 трлн км пробігу бензинових та дизельних автівок. Виявилося, що у міських умовах “електрички” та гібриди втричі частіше збивали пішоходів, ніж автівки з двигунами внутрішнього згоряння.

Вчені зауважили, що до таких наслідків призводить низка факторів. По-перше, електромобілі та гібриди частіше використовуються в міських умовах, де пішоходів більше. По-друге, ці автомобілі часто купують молоді та менш досвідчені водії. Важливим фактором є й те, що електромобілі та гібриди значно тихіші за бензинові та дизельні автомобілі.

Також тихий хід електромобілів ускладнює визначення їхньої швидкості та відстані на слух, що може призвести до підвищеної небезпеки для пішоходів. Як зазначив професор епідеміології та статистики Філ Едвардс із Лондонської школи гігієни і тропічної медицини, електромобілі становлять небезпеку для пішоходів через їхню безшумність. Він наголосив на необхідності вжиття заходів урядом для пом’якшення цих ризиків, особливо у світлі переходу на електромобілі.

Дослідження, що охопило період з 2013 по 2017 рік, включало дані про більше, ніж 916 тисяч жертв автокатастроф, з яких близько 13% були пішоходами. Приблизно чверть випадків наїздів на пішоходів сталися за участю електромобілів, що є значним показником з огляду на менший пробіг цих транспортних засобів порівняно з бензиновими та дизельними автомобілями.

Едвардс закликав водіїв електромобілів бути особливо обережними, усвідомлюючи, що ці транспортні засоби суттєво відрізняються від традиційних автівок і потребують особливої уваги на дорозі.

Ольга Степанова

Recent Posts

Фіцо хоче вмовити Україну продовжувати транзит російського газу у 2025 році

На початку 2025 року можуть виникнути проблеми з поставками нафти і газу через Україну до…

2 хв. ago

Путін на дроті: хто і чому з західних політиків виступає за якнайшвидший діалог з Кремлем

Словацький прем’єр Фіцо заявив, що прагне відновити "нормальні відносини" з РФ, а німецький уряд не…

4 хв. ago

В Україні оновили вікові обмеження для водіїв: хто не зможе сісти за кермо

В Україні діють чіткі вікові обмеження для водіїв різних категорій транспортних засобів, про що нагадало…

9 хв. ago

Повісток поштою стане ще більше: десятки тисяч осіб скоро отримають свої “листи щастя”

Міністерство оборони України сформувало і відправило "Укрпошті" ще 70 тис. повісток. Документи мають електронні підписи…

12 хв. ago

У Києві оголосили повітряну тривогу: в бік міста летять “Шахеди”

Ввечері, 5 жовтня, у Києві оголосили повітряну тривогу. Їх причиною стали "Шахеди", які летять в…

23 хв. ago

Газ подорожчає для всіх: як новий тариф вдарить по гаманцю

З 2025 року в Україні для всіх споживачів встановлять єдиний тариф на постачання газу, але…

32 хв. ago