Categories: Авто

Мінекономіки звільнило власників Ferrari від «податку на розкіш»

Щороку ДП «Держзовнішінформ» готує перелік автомобілів, власники яких повинні сплатити 25 тис. грн – так званий «податок на розкіш». Цьогорічний перелік опублікований на сайті Міністерства економіки у лютому 2024 р. У ньому відсутні багато моделей автомобілів, деякі розкішні марки в цілому, а також містяться банальні помилки, які можна використати як шпаринки для несплати податку. Про це йдеться в сюжеті Bihus.Info.

Як зазначають журналісти, у список автомобілів, власники яких мають сплатити транспортний податок у 2024 році, взагалі не потрапили автівки марки Ferrari. Вони найдорожчі на українському авторинку, за даними сайту auto.ria. Дві SF90 2022-го року нині продаються за $650 тис. і $800 тис. – дорожча була частиною колекції 25-річного мільйонера Олександра Слобоженка.

У список автомобілів, власники яких мають сплатити транспортний податок у 2024 році, взагалі не потрапили автівки марки Ferrari

Також у переліку з сайту Мінекономіки взагалі відсутні автомобілі Rolls-Royce.

Автівками цієї британської марки користуються народні депутати України. Наприклад, на кросоверах Cullinan було помічено нардепів Степана Івахіва, Суто Мамояна та Геннадія Вацака.

У переліку з сайту Мінекономіки взагалі відсутні автомобілі Rolls-Royce

Кондитерський дім Вацака також володіє седаном Rolls-Royce Ghost та кросовером Lamborghini Urus. Автомобілів цієї італійської марки теж немає у цьогорічному переліку на сайті Мінекономіки. 

Також у переліку взагалі відсутні автомобілі марки McLaren, Alpina, низка моделей Mercedes-Benz, які по ціновому критерію мали б потрапити під оподаткування, та безліч інших.

Крім того, у списку помічені помилки, які дозволяють за бажання уникати сплати податку навіть за ті автівки, які є в переліку. Так, для трьох моделей Bentley вказано неправильні об’єми двигунів, а седани Mercedes-Maybach прописані з помилкою – MaVbach.

Для трьох моделей Bentley вказано неправильні об’єми двигунів, а седани Mercedes-Maybach прописані з помилкою – MaVbach

Зазначимо, транспортний податок – це сплата 25 тис. грн на рік для власників автомобілів, яким не більше п’яти років і середньоринкова вартість яких перевищує 375 мінімальних зарплат (цьогоріч це близько 2.7 млн грн). Середньоринкова вартість розраховується за спеціальною формулою.

Список автомобілів під оподаткування готує ДП «Держзовнішінформ», а публікується він на сайті Міністерства економіки. У ньому вказуються конкретні марки, моделі, об’єми двигунів, вік машини, а також комплектація чи версія, за яку доведеться платити – аби власники чітко розуміли, що саме їхній транспортний засіб підлягає оподаткуванню.

Нагадаємо, в Україні 184 моделі автомобілів підпадають під транспортний податок у 2024 році.

Ольга Степанова

Recent Posts

Насувається потужна магнітна буря: прогноз на вихідні, 11-12 травня

Прогноз сонячної та геомагнітної активності на 11-12 травня 2024 року опублікував Центр прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних та…

16 секунд ago

Скандал на “Євробаченні-2024”: представника Нідерландів хочуть дискваліфікувати

На міжнародному пісенному конкурсі "Євробачення-2024" знову розгорівся гучний скандал, але цього разу вже довкола представника…

9 хв. ago

Смерть військовозобов’язаного в ТЦК: рідні досі не отримали висновок судмедекспертизи

Мати військовозобов'язаного, який помер на території ТЦК Кривого Рогу 5 травня, заявила, що досі не…

20 хв. ago

Вдруге за травень: небо над Україною захопило яскраве Північне сяйво (фото)

Ввечері 10 травня над Чернігівщиною, Одещиною, Кіровоградщиною та деякими іншими регіонами можна спостерігати Північне сяйво.…

28 хв. ago

В Бєлгородській області безпілотники атакували підприємство (фото, відео)

У Бєлгородській області РФ внаслідок нічної атаки безпілотників пошкоджено три будівлі на території сільськогосподарського підприємства. Про це повідомив губернатор…

40 хв. ago

Армія РФ знаходиться за 30 км від Харкова, але захопити місто буде складно

Російські війська розташовується на відстані 30 кілометрів від Харкова, але ЗС РФ буде важко захопити місто,…

52 хв. ago