Categories: Авто

Хто платить штраф за непристебнутий ремінь пасажира: на кому лежить відповідальність

Багатьом доводиться їздити на автомобілях: і в ролі водія, і якості пасажирів. У цьому випадку людина перетворюється на учасника дорожнього руху з усіма супутніми обов’язками щодо дотримання правил. Який же штраф за непристебнутий ремінь в Україні – одне з найчастіших порушень, – розповімо в матеріалі.

Штраф за непристебнутий ремінь – скільки доведеться заплатити

Згідно з Правилами дорожнього руху, всі пасажири, які їдуть у транспортному засобі на сидячих місцях, зобов’язані користуватися ременями безпеки. Також це правило поширюється і на водія. Тому передбачено покарання за ігнорування цієї вимоги, яка зазначена у 5 частині 121 статті КУпАП.

Штраф за непристебнутий ремінь 2024 року становить тридцять неоподатковуваних мінімумів, тобто 510 гривень. Але тут є важливий нюанс, щодо того, хто буде покараний. Згідно із законодавством, такі штрафи накладаються безпосередньо на пасажирів, які порушили правила. Варто зазначити, що на водія, відповідального за безпеку поїздки, теж можуть накласти штраф за пасажирів. Тому кожному доведеться заплатити по 510 гривень до казни.

Чи можна не пристібатися в таксі – важливо знати

Досі в Україні побутує думка, що в таксі можна не пристібатися. Але вона не відповідає дійсності. У зв’язку з нововведеннями від 2020 року, використовувати паски безпеки під час їзди повинні всі учасники дорожнього руху, за винятком окремих випадків з інвалідністю та виконанням спеціальних завдань. Тому відповідь на запитання, чи можна водієві таксі не пристібатися, цілком очевидна – категорично ні, як і пасажирам.

Важливо зазначити, що водій таксі має право вимагати від пасажирів використовувати ремені безпеки до початку руху автомобіля, а якщо вони ігнорують його – він може відмовити їм в обслуговуванні. Відповідно те, хто платить за непристебнутий ремінь у таксі, залежить від обставин, але з величезною часткою ймовірності оштрафовані будуть і водій, і всі пасажири, які порушили.

Тепер, коли ми розібралися, чи можна таксистам їздити без ременя, варто зазначити, що для водіїв існує і кримінальна відповідальність за таке порушення в разі ДТП. Якщо пасажири через непристебнуті ремені зазнали травм середнього рівня тяжкості, то водія можуть оштрафувати на суму від 51 тисячі до 85 тисяч гривень, відправити на виправні роботи до 2 років, заарештувати до півроку, або навіть обмежити його свободу до 3 років.

Романчук Микола

Recent Posts

ТЦК отримали всевладдя: не показав документів штраф 25 тисяч – подробиці

Як стало відомо, що ТЦК можуть штрафувати українців на великі суми через те, що ті не показали…

4 хв. ago

Де живуть довгожителі: у якій країні кількість “столітників” встановила новий рекорд

Японія, яка є однією з найбільших економік світу, досягла нового рекорду: більше ніж 95 000…

14 хв. ago

США відмовились знімати обмеження для України на удари по Росії — ЗМІ

Президент США Джо Байден залишив в силі обмеження для України на удари вглиб Росії, водночас Британія веде…

18 хв. ago

У Голосіївському районі чоловік з ножем напав та зґвалтував 23-річну киянку

У Голосіївському районі у підземному переході чоловік з ножем напав та зґвалтував 23-річну киянку. Про це повідомляє пресслужба поліції. …

33 хв. ago

Повістки “Укрпоштою”: хто з чоловіків отримає їх у першу чергу

"Укрпоштою" було надіслано повістки для військовозобов'язаних. Першочергово папірці надсилатимуться тим, хто оновив дані в застосунку "Резерв+".…

35 хв. ago

Названо органи, які починають старіти в молодому віці

Швидкість старіння різних органів людини варіюється залежно від великої кількості факторів, таких як генетика, спосіб…

38 хв. ago