Categories: Авто

В українських власників авто з ГБО можуть відібрати водійські права: роз’яснення

Останнім часом в Україні спостерігається зростання популярності переобладнання транспортних засобів для роботи на газовому паливі.

Використання газу економічно вигідно, проте, необхідно уважно ставитися до дотримання правил встановлення та реєстрації ГБО, оскільки недотримання цих норм може призводити до серйозних наслідків для автовласника, включно з втратою водійських прав, пишуть Новини Ю.

Багато автолюбителів в Україні ігнорують необхідність реєстрації ГБО у техпаспорті машини. Нерідко це пов’язано з небажанням витрачати час та кошти, або ж зі страхом перед можливими проблемами при перевірці в органах МВС. Такі водії продовжують керувати автомобілем до моменту, коли їх зупинить поліція, незважаючи на ризики. Варто пам’ятати, що самостійне встановлення ГБО може бути не тільки небезпечним, але й призвести до штрафних санкцій.

Згідно з ч. 1 ст. 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за використання автомобіля з неналежно встановленим ГБО передбачено штраф у розмірі 340 гривень. У разі, якщо порушення не буде усунуто протягом року, водія можуть позбавити водійських прав на строк до року.

Також ч. 6 ст. 121 КУпАП передбачає, що якщо дані про установку ГБО не будуть внесені до техпаспорта протягом 10 днів після переобладнання, водій ризикує отримати штраф у розмірі 850 гривень. У випадку повторного порушення протягом року, штраф може зрости до 1700 гривень, або ж водія можуть засудити до громадських робіт та конфіскації транспортного засобу.

Необхідно зазначити, що для оформлення кожного порушення патрульний має право скласти акт перевірки технічного стану автомобіля, який стане основою для притягнення до відповідальності.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Узимку світло може бути лише по 5–6 годин на добу, — гендиректор YASNO

Узимку обмеження електроенергії можуть посилити. Через дефіцит генерації, який може сягнути 35%, імовірно, що світло в домівках…

1 хв. ago

Китай обрав сторону у війні: у Байдена пояснили, чому Пекін проігнорував Саміт миру

Китай відмовився брати участь у Глобальному Саміті миру, який проходить у Швейцарії 15-16 червня. Скоріше за…

4 хв. ago

Майже 2500 резюме за 3 дні: українці масово хочуть на службу у ЗСУ

Нещодавно Міноборони запустило кампанію "Будь собою", завдяки якій військовозобов'язані українці можуть самостійно обрати посаду для служби у…

10 хв. ago

Саміт миру у Швейцарії: делегатам показали український театральний суперхіт

15 червня у Швейцарії відбувся перший день історичного Глобального саміту миру, на якому продемонстрували фрагмент…

13 хв. ago

На заході України тепло та сонячно, на півночі – дощі та грози: прогноз погоди на 16 червня

У неділю, 16 червня, температура на заході України підвищиться до комфортних позначок. На решті території…

16 хв. ago

16 червня: яке церковне свято сьогодні – традиції і заборони

Сьогодні, 16 червня, свято - православні українці вшановують пам’ять святого чудотворця Тихона Аматунтського за новим…

17 хв. ago