Categories: Авто

Посилення мобілізації: в українців можуть вилучити на потреби ЗСУ кредитні авто

В Україні 18 травня набув чинності новий закон про посилення мобілізації. Для потреб ЗСУ у громадян можуть вилучати авто – ця норма викликала суспільний резонанс. Стало відомо, що йдеться, зокрема, про кредитні та лізингові транспортні засоби.

Деякі українські банки вже натякають на скорочення кількості кредитних угод на придбання автомобілів. Разом з тим фінансові установи закликають до чіткого законодавчого врегулювання питання мобілізації з урахуванням інтересів– як своїх, так і позичальників.

Керівник фінансової компанії “Атом фінанс” Олександр Ярецький зазначив, що за новим законом не можна оформлювати під заставу лише транспортні засоби, на які є наряд на вилучення для потреб армії. Проте банк має знати про ситуацію що конкретного авто. Це можна зробити, отримавши дані з ТЦК.

Є сумніви, чи військкомати будуть масово видавати такі довідки та чи погодяться позичальники звертатися за ними. А невизначеність призведе до згортання обсягів автокредитування.

Щодо лізингу авто виникає ще більше питань. Нові машини реєструють на лізингову компанію, що передає їх клієнту. І вони залишаються власністю компанії до моменту, поки позичальник не виплатить повну суму. При цьому йому дозволено користуватися транспортним засобом.

Поки є незрозумілим, як лізингові автівки можна передавати ЗСУ, тому що формально вони перебувають у власності лізингової компанії, а фактично – у клієнтів. Виникає питання, про які авто повинні звітувати лізингові компанії – ті, які оформлені на них, або ті, які знаходяться у клієнтів.

Разом з тим, Ярецький наголосив, що всі ризики лежать на особах, які оформили авто у лізинг. Вони зобов’язані виплатити компанії всю суму, незалежно від того, чи підлягатиме авто мобілізації.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Самарській області РФ підірвали залізничний міст

У Самарській області Росії стався вибух на залізничній колії. Як наслідок, є руйнування — рух поїздів зупинено.…

2 хв. ago

Навіщо в СРСР клеїли газети під шпалери: унікальний ретро-лайфхак

Ті, хто хоч раз міняв радянські шпалери на більш сучасні, знає: під ними можна виявити…

18 хв. ago

Відключення світла 29 вересня: чи будуть застосовуватися обмеження

Завтра, 29 вересня, заходи обмеження споживання не прогнозується. Світло буде. Про це повідомляє “Укренерго”. Водночас людей знову…

27 хв. ago

Стало відомо, яка їжа робить людей тупішими

Дослідження показують, що деякі види їжі можуть негативно впливати на когнітивні функції та загальне здоров'я…

39 хв. ago

Укргідрометцентр попередив про ймовірний снігопад

В Україні - останні теплі дні, коли погода ще нагадує літню. Уже найближчими годинами температура…

44 хв. ago

Срібло перевершить золото у зростанні ціни: експерт дав прогноз до кінця 2024 року

Найімовірніше, до кінця 2024 року ціни на срібло перебуватимуть у межах коридору $27-35 за унцію, прогнозує аналітик Олексій Козирєв.…

51 хв. ago