Categories: Авто

Українців почали штрафувати за чужі порушення

Все більше українських водіїв стикаються з ситуацією, коли їм приходять штрафи за порушення правил дорожнього руху, яких вони не здійснювали. Найчастіше це стосується перевищення швидкості, зафіксованого камерами автофіксації. Причиною таких випадків є те, що авто, продане «за дорученням», юридично все ще належить попередньому власнику, і всі штрафи адресуються саме йому.

Що робити, якщо прийшов чужий штраф, і чи варто його ігнорувати? Експерти зазначають, що ігнорування може призвести до неприємних наслідків. Якщо штраф не буде сплачений, справа може бути передана до виконавчої служби, яка має право стягнути суму в двократному розмірі, арештувати майно або банківські рахунки «боржника».

Поліція, авто, штраф, скріншот: YouTube

Щоб уникнути таких ситуацій, експерти радять укладати угоди купівлі-продажу автомобіля офіційно через сервісні центри МВС. Це дозволяє змінити юридичного власника авто, і відповідно, всі штрафи надходитимуть на нового власника. Також можна скористатися послугою призначення «належного користувача» через портал «Дія». Це простий спосіб передати право користування авто іншій особі, яка і буде відповідальною за порушення ПДР.

Якщо ж штраф все-таки прийшов, єдиним виходом залишається звернення до фактичного порушника. Той повинен добровільно з’явитися в поліцію та написати заяву про притягнення до відповідальності себе. Але подібні випадки трапляються рідко, і зазвичай процес затягується.

Коломієць Надія

Recent Posts

В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати

Капітан Лев Пашко, відомий як "Хорус" та герой України, висловився про мобілізацію в Україні в інтерв'ю для…

7 хв. ago

Прогноз погоди на осінь 2024: скільки триматиметься тепло і коли прийдуть зливи

Цьогоріч вересень та жовтень будуть на 2-3 градуси тепліші, ніж зазвичай. Загалом середньомісячна температура повітря…

18 хв. ago

Безугла вимагає відставки Умєрова та Сирського: у чому причина

Скандальна народна депутатка Мар’яна Безугла заявила про необхідність відправити у відставку міністра оборони Рустема Умєрова…

27 хв. ago

Конкурси краси, чайлдфрі та піца з ананасами: що ненавидять люди у світі

У соціальній мережі Reddit влаштували опитування на тему того, що люди у світі ненавидять найбільше.…

39 хв. ago

В Україні можливий землетрус до 8 балів потужності, –  сейсмолог

Жителі Одеської області в понеділок могли відчути сильний землетрус, епіцентр якого розташовувася у Румунії. У майбутньому…

48 хв. ago

5 міст у світі, де штучний інтелект змінює життя

Штучний інтелект (ШІ) вже не фантастика - у деяких містах світу він активно змінює життя…

57 хв. ago