Categories: Авто

Українських водіїв штрафують за автогаз: коли застосовують покарання

Автовласники, які вирішили встановити газобалонне обладнання (ГБО), мають здійснити перереєстрацію свого авто – якщо її не пройти, можна отримати штраф. Для цього необхідно звернутись до будь-якого зручного сервісного центру МВС у 10-денний термін після переобладнання транспортного засобу. З собою потрібно мати пакет документів – серед них паспорт громадянина України або ID-картку, а також реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Про це повідомили у Головному сервісному центрі МВС. Там наголосили: також потрібні інші документи. Зокрема:

  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;
  • акт приймання-передачі авто;
  • свідоцтво про погодження конструкцій;
  • сертифікат відповідності.

“Після перереєстрації транспортного засобу адміністратор видає власнику нове свідоцтво про реєстрацію авто. У ньому вказується певний вид палива відповідно до встановленого”, – йдеться у повідомленні.

При цьому підкреслюється проведення експертного дослідження та наявність самого авто в сервісному центрі МВС під час перереєстрації не обов’язково. Адже “експертне дослідження проводиться за бажанням автовласника”.

Крім того, наголошується, на перереєстрацію відводиться певний час. Здійснити це потрібно у 10-денний термін після переобладнання транспортного засобу.

Загалом, зазначили в центрі, в Україні спостерігається попит на встановлення газобалонного обладнання. Так, з початку 2024 року через переобладнання було перереєстровано 18 020 транспортних засобів.

Водночас, за даними аналітиків, ч. 6 статті 121 КУ про адміністративні правопорушення (КУпАП) передбачає покарання у вигляді накладення штрафу за незареєстроване ГБО. Його розмір складає 50 неоподатковуваних мінімумів, що дорівнює 850 грн.

Повторне порушення протягом року карається більш суворо – 1 700 грн. Також суд може призначити покарання у вигляді громадських робіт та вилучити ТЗ.

Крім того, стаття 121-1 (КУпАП) передбачає покарання у вигляді накладення штрафу у розмірі 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – що дорівнює 255 грн. “Цей штраф можуть виписати, якщо поліцейський перевірить документи на машину і помітить, що вони не співпадають із технічними характеристиками”, – розповіли аналітики.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Наречений і наречена “покарали” гостей на своєму весіллі поганим вибором їжі

Одна жінка назвала свою кузину "дешевкою" через дивний вибір страв, які вона підібрала для свого…

59 секунд ago

Землі загрожують 14 великих астероїдів: вчені попередили про “рій Судного дня”

У загрозливому потоці космічного сміття, який дрейфує поблизу Землі, можуть ховатися до 14 астероїдів, можливо, "кілометрового…

10 хв. ago

Не тільки комуналка “висмокче” всі гроші: як змінилися ціни на тарифи, послуги та ключові продукти

Стало відомо про нещодавнє зростання тарифів на комунальні послуги по всій Україні. Поряд із цим…

22 хв. ago

У Миколаївській області посилили мобілізацію, але підрозділи не приймають новобранців

На Миколаївщині посилили мобілізацію, але підрозділи не приймають мобілізованих через слабку мотивацію. Про це розповів…

31 хв. ago

Декрет стає коротшим: держава готує сюрпризи для молодих батьків

Міністерство соціальної політики України працює над новими програмами, щоб допомогти молодим матерям швидше повернутися до…

42 хв. ago

Дві години різниці з Європою: українці обурені скасуванням літнього часу

Згідно з новим законом, українці цього року можуть востаннє перевести годинники на зимовий час. Відтепер…

51 хв. ago