Categories: Авто

Стане розкішшю: Українцям доведеться платити 18% податку від продажу авто

Міністерство внутрішніх справ України оголосило про суттєві зміни у податковій системі щодо продажу автомобілів, що викликало хвилю обурення серед водіїв та експертів. Нові правила, які торкнуться як продавців, так і покупців авто, значно ускладнюють процес продажу транспортних засобів, змушуючи українців готуватися до збільшених витрат.

Зокрема, мова йде про підвищення податку до 18% на продаж другого та наступних автомобілів протягом одного календарного року. Якщо перший транспортний засіб не обкладається податком, то для другого і наступних діє підвищена ставка. Як результат, продаж автомобілів в Україні може стати розкішшю, особливо для тих, хто здійснює більше однієї угоди на рік.

Раніше податкова система була більш лояльною: податок на продаж авто становив 5% і залежав від таких факторів, як вартість автомобіля, його технічні характеристики та вік. Однак нововведення підштовхують багатьох українців до різних схем уникнення податків.

Наприклад, якщо продавець реалізує другий транспортний засіб через сервісний центр МВС, авто оцінюють за середньою ринковою вартістю. Для легкового автомобіля з середньою ціною 450 тис. грн податок у 5% складе 22,5 тис. грн. Проте, існують торгові організації, які намагаються маніпулювати даними: оцінюючи авто за словами продавця, можуть вказати значно нижчу вартість, наприклад, 15 тис. грн, що дозволяє сплатити лише 750 грн податку.

Ця практика вже набрала обертів. Як зазначив заступник Міністра внутрішніх справ України Богдан Драп’ятий, нещодавно було зареєстровано Tesla Model 3 2022 року за ціною 10 000 грн, хоча реальна ринкова вартість цього авто перевищує 900 тис. грн.

Таким чином, нові правила змушують продавців дотримуватись прозорості в оформленні угод. У разі, якщо реальна вартість автомобіля буде значно занижена, на порушників можуть чекати штрафні санкції, які також складатимуть ті ж самі 18% від вартості.

Крім того, під час продажу кількох автомобілів через офіційні канали потрібно буде надати експертну оцінку або довідку про середню ринкову вартість транспортного засобу. Оцінка може бути легко перевірена на офіційному сайті Міністерства економіки України, де кожен громадянин зможе переглянути актуальні дані для конкретної моделі.

Романчук Микола

Recent Posts

Чиновники йдуть воювати: у Бєлгородській області великі кадрові проблеми, — губернатор

Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков заявив про дефіцит кадрів у регіоні через те, що чиновників масово призивають…

2 хв. ago

Китай лютує: як Росія та КНДР зуміли вибісити Пекін

Китайське керівництво негативно реагує на посилення відносин між Північною Кореєю та Російською Федерацією, розповів в…

10 хв. ago

Ілон Маск зганьбився: навіть смішно, звідки він черпав свої геніальні знахідки

Алекс Пройас, режисер науково-фантастичного фільму "Я, робот", звинуватив мільярдера Ілона Маска і Tesla в копіюванні…

19 хв. ago

Через п’яних туристів у всіх барах Праги ввели драконівські заборони

Міська влада Праги в понеділок, 14 жовтня, заборонила нічні походи по пабах, організовані туристичними агенціями, оскільки…

30 хв. ago

Відпочивають в елітних готелях. Польський міністр обурений поведінкою хлопців з України

Поляків обурює поведінка деяких українських біженців у Польщі. Про це заявив очільник Міністерства оборони Польщі…

38 хв. ago

Продав освітлення для парків Троєщини фірмі дружини: у Києві підприємець вигадав схему заробітку

Вартість автономних систем вуличного освітлення на сонячних батареях була штучно збільшена на суму понад 630…

45 хв. ago