Categories: Авто

За “неправильні фари” автовласники можуть залишитися без водійських прав: подробиці

Багато українських водіїв намагаються самостійно модернізувати свої автомобілі, зокрема, встановлюючи ксенонові лампи для кращої видимості в темний час доби. Однак така самодіяльність може призвести до серйозних наслідків.

Згідно з українським законодавством, ксенон у фарах заборонений, якщо це не передбачено конструкцією автомобіля. Навіть якщо ви придбали автомобіль з уже встановленими ксеноновими фарами, ви несете відповідальність за таке порушення, нагадує портал Motor Media Review.

Чому це небезпечно? Ксенонові фари можуть сильно засліплювати інших учасників дорожнього руху, особливо в умовах туману або дощу. Це значно підвищує ризик ДТП.

Яка відповідальність передбачена за таке порушення? Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, за експлуатацію автомобіля з ксеноновими фарами передбачений штраф у розмірі 340 гривень. При повторному порушенні водія можуть позбавити водійських прав на шість місяців.

Як уникнути штрафу? Щоб уникнути неприємностей, рекомендується перевірити, чи відповідає світлотехніка вашого автомобіля вимогам законодавства. Якщо ви плануєте замінити фари, краще звернутися до автосервісу, де вам підберуть відповідні лампи і проведуть установку відповідно до всіх норм.

Нагадаємо, водії мають вмикати денні ходові вогні або ближнє світло фар не залежно від часу доби та пори року. Раніше денні ходові вогні, а в разі їх відсутності, ближнє світло фар, повинні були бути увімкнені з 1 жовтня по 1 травня.

Романчук Микола

Recent Posts

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

27 секунд ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

2 хв. ago

“Мобілізувати не можна відпустити”: ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони

В Україні триває дія воєнного стану, а також відбуваються заходи щодо загальної мобілізації. В українському…

4 хв. ago

Пентагон вважає: удари по РФ далекобійною зброєю не врятують Україну

Україна чекає дозволу використовувати зброю великої дальності для ударів по Росії, але політика США у цьому питанні…

7 хв. ago

Нідерланди хочуть відправити українських чоловіків додому

Прем'єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов'язаних українських чоловіків. Про силові методи…

22 хв. ago

Сусіди принца Гаррі та Меган Маркл обурені їхньою поведінкою: Забирайся зі своєї вулиці

Колишня американська акторка і британський принц склали королівські повноваження у 2020 році та переїхали з Великобританії до…

30 хв. ago