Categories: Авто

Чоловікам заборонили видавати водійські права: рішення вже ухвалено

Кабмін ухвалив нове рішення, яке може ускладнити отримання прав водія для українських чоловіків, які перебувають за кордоном. Тепер, щоб оформити посвідчення водія або зареєструвати автомобіль за кордоном, потрібно виконати одну важливу вимогу – оновити свої військово-облікові дані.

Згідно з новими правилами, якщо ви чоловік віком від 18 до 60 років і проживаєте за межами України, то для отримання прав водія або реєстрації автомобіля вам необхідно оновити свої дані в Реєстрі військовозобов’язаних «Оберіг».

Права водія, фото zn

Це реєстр, який містить інформацію про всіх військовозобов’язаних громадян України. Якщо дані в реєстрі не оновлені, вам можуть відмовити у наданні цих послуг.

Нові правила стосуються кількох адміністративних послуг:

  1. Отримання посвідчення водія – як вперше, так і після його втрати або викрадення.
  2. Реєстрація та перереєстрація транспортних засобів – це стосується автомобілів, які не потребують експертного дослідження.

Якщо ви вже оформили документи через закордонні підрозділи ДП «Документ», але не оновили свої дані у військовому реєстрі, вам відмовлять у наданні послуги або просто не надішлють готові документи.

Поліція Польщі, фото: вільне джерело

Як це працює?

Наприклад, якщо ви живете в іншій країні і хочете обміняти свої українські права водія, вам потрібно буде спочатку оновити свої дані в Реєстрі військовозобов’язаних. Якщо цього не зробити, ви не зможете отримати права через консульство, ні через інші державні установи за кордоном.

Ці правила діятимуть доти, доки в Україні не скасують воєнного стану, і ще три місяці після цього.

Якщо ви потрапляєте під цю категорію і плануєте скористатися послугами, пов’язаними з правами водія або реєстрацією автомобіля, найкраще заздалегідь перевірити свої дані в Реєстрі військовозобов’язаних і оновити їх, якщо потрібно. Це дозволить вам уникнути зайвих проблем та затримок при отриманні необхідних документів.

Ольга Степанова

Recent Posts

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

6 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

16 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

28 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

44 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

44 хв. ago

Стало відомо, хто може отримати пенсію загиблого військового

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. В Україні існує декілька видів пенсії,…

56 хв. ago