Categories: Авто

Чи варто купувати вживаний китайський електрокар: всі “за” і “проти”

Електрокари з Піднебесної впевнено завойовують український ринок. І якщо ще кілька років тому покупка нового китайського авто викликала чимало сумнівів, то сьогодні на дорогах все частіше можна побачити BYD, Nio чи Xpeng. Логічно, що з часом ці машини почнуть з’являтися і на вторинному ринку. Тож чи варто розглядати вживаний китайський електромобіль як варіант для покупки? Розберімося у всіх “за” і “проти”.

Насамперед варто зазначити: якість китайських авто за останні 5-7 років зробила колосальний стрибок уперед. Тож якщо ви націлилися на електрокар з Піднебесної, обирайте серед моделей, що вийшли не раніше цього терміну. Інакше ризикуєте отримати “кота в мішку” — з ненадійною електронікою та низькою якістю збірки.

Експерти радять придивлятися до машин, яким не більше 2-3 років. У такому разі висока ймовірність, що автомобіль ще перебуває на гарантії. А це неабияка перевага, враховуючи, що китайські виробники зазвичай пропонують тривалий гарантійний термін — до 8 років на батарею. Втім, перед покупкою варто уточнити, чи поширюється гарантія на подальших власників.

Серед типових “болячок” китайських електрокарів фахівці відзначають збої в роботі електроніки. Однак не поспішайте лякатися — часто такі проблеми вирішуються звичайним оновленням програмного забезпечення. Тож перед покупкою варто поцікавитися, чи всі апдейти було встановлено попереднім власником.

А от поширена думка про ненадійність китайських авто поступово відходить у минуле. Як зазначають механіки, сучасні електромобілі з Піднебесної ламаються, іржавіють і потребують обслуговування приблизно так само, як і авто з інших країн. Тож вирішальним фактором при виборі часто стає саме ціна — китайські марки зазвичай пропонують більше “фішок” за менші гроші.

Звісно, як і у випадку з будь-яким вживаним авто, перед покупкою варто ретельно перевірити історію конкретного екземпляра. Чи не потрапляв він у серйозні ДТП? Як часто проходив технічне обслуговування? В якому стані основні вузли та батарея?

Тож, з одного боку, певні ризики є — все ж таки йдеться про відносно нові бренди з не надто тривалою історією. З іншого — прогрес китайського автопрому останніми роками справді вражає. Тож якщо ви знайшли привабливий варіант за адекватні гроші — чому б не ризикнути? Цілком можливо, що саме ваш електромобіль з Піднебесної розвіє залишки стереотипів про ненадійність китайських авто.

Ольга Степанова

Recent Posts

Тейлор Свіфт зробила селфі з королівською сім’єю на концерті в Лондоні

Американська співачка Тейлор Свіфт зробила королівське селфі перед своїм концертом в Лондоні, позуючи разом із…

2 хв. ago

Хусити заявили про враження чотирьох суден в Ізраїлі

Єменські хусити заявили, що провели спільну військову операцію з бойовим угрупованням «Ісламський опір Іраку», атакувавши…

9 хв. ago

Трійця-2024: всі традиції і звичаї українського свята

Свято Трійці, або П’ятидесятниці, є одним із найбільш значущих церковних свят. Воно має велике значення як…

12 хв. ago

На Київщині та Житомирщині пролунали вибухи

На території Київської та Житомирської областей пролунали гучні вибухи. Про це інформують моніторингові канали. За…

22 хв. ago

Кого з мобілізованих не направлятимуть на передову

В умовах воєнного стану та загальної мобілізації в Україні, спричинених агресією Росії, мобілізація військовозобов'язаних чоловіків триває безперервно.…

5 години ago

Безугла звинуватила генерала Содоля у пияцтві під час прориву росіян на Торецьк

Народна депутатка Мар'яна Безугла заявила, що під час прориву російських загарбників в напрямку Торецька на…

6 години ago