Categories: Авто

Які штрафи загрожують за керування авто у нетверезому стані: водіям на замітку

Про це пише “Хвиля”.

Проблема водіння у стані алкогольного сп’яніння залишається актуальною для України. Незважаючи на посилення законодавства і посилення контролю на дорогах, деякі водії все ще сідають за кермо після вживання алкоголю, наражаючи на небезпеку себе і оточуючих. Однак не слід забувати про серйозні наслідки такої безвідповідальної поведінки.

Водіям варто нагадати, що з 1 липня 2020 року, згідно із Законом № 321-IX, за водіння у п’яному вигляді настає кримінальна відповідальність за ст. 286-1 КК.

Українські водії / Фото: freepik

Отже, якщо водія на правопорушенні “зловили” вперше, то штраф становитиме 17 000 гривень із позбавленням прав водія до одного року.

Якщо правопорушення повториться, сума покарання збільшиться вдвічі і дорівнюватиме 34 000 гривень. Також додається позбавлення прав водія до трьох років і конфіскація транспорту.

За наступне порушення водієві загрожує серйозне покарання: грошовий штраф у розмірі 51 тисяча гривень, конфіскація транспортного засобу та заборона на керування автомобілем протягом десяти років.

Якщо нетверезий водій став винуватцем дорожньо-транспортної пригоди, йому доведеться заплатити штраф у 34 000 гривень, а також втратити права водія на строк до трьох років.

У випадку, коли дії нетверезого водія призвели до загибелі людини або заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, передбачено кримінальне покарання. Винному загрожує позбавлення волі на строк від трьох до восьми років. Додатково суд може заборонити керування транспортними засобами терміном до трьох років.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Мобілізація чоловіків до 25 років: в Україні готують наказ про заборону

Український парламент має намір зупинити мобілізацію чоловіків 18-25 років шляхом ухвалення окремого наказу, щоб не…

17 хв. ago

У Дніпрі під Києвом виловили хижу рибу-мутанта із зеленим м’ясом (відео)

У водах Дніпра неподалік Києва чоловікові вдалося виловити щуку середніх розмірів, яка виділялася незвичайним "забарвленням".…

26 хв. ago

Чи може чоловік з тимчасовою відстрочкою виїжджати за кордон

Під час воєнного стану військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років не можуть перетинати державний…

34 хв. ago

В Україні можуть різко підвищити премії для деяких суддів

Кабінет Міністрів України у проєкті державного бюджету на 2025 рік пропонує ввести нову систему преміювання…

42 хв. ago

Найбільш вимираючий пінгвін із жовтими очима став “Птахом року” (відео)

Щороку в Новій Зеландії проводять всесвітньо відомий конкурс "Птах року" і журі назвало переможця 2024…

50 хв. ago

В Україні змінили правила реєстрації гуманітарних авто для ЗСУ

Кабінет міністрів України вніс важливі зміни до процедури реєстрації та перереєстрації транспортних засобів, ввезених як…

59 хв. ago