Categories: Авто

Ілон Маск представив дводверне роботаксі без керма та педалей

Генеральний директор автовиробника Tesla Ілон Маск продемонстрував роботаксі з двома дверима, які мають вигляд крил чайки. Про це повідомляє Reuters та акаунт Tesla в X.

Роботаксі під назвою Cybercab не має керма та педалей. Масове виробництво цієї моделі, за словами Маска, розпочнеться у 2026-му і коштуватиме кожна така автівка $30 тис.

Водночас Маск не впевнений, наскільки швидко Tesla зможе наростити виробництво роботаксі, усунути регуляторні перешкоди або реалізувати бізнес-план, щоб обійти конкурентів.

Також мільярдер представив на під час презентації робовен, який зможе перевозити до 20 людей.

Аналітики та експерти галузі кажуть, що на розробку роботаксі можуть піти роки, зокрема, щоб гарантувати безпеку й надійність. Вони зазначають, що такі автомобілі з більше схильні до нещасних випадків, оскільки ця технологія складно реагує на такі сценарії, як негода, складні перехрестя та поведінка пішоходів.

Однак Маск на презентації затвердив, що автомобілі на автопілоті можуть бути вдесятеро безпечнішими за водіїв-людей і слугуватимуть в пʼять, а то і в десять разів довше.

Маск планує запустити парк безпілотних таксі Tesla під назвою Cybercabs, які пасажири зможуть викликати через додаток. Приватні власники Tesla також зможуть заробляти на додатку, вказуючи свої автомобілі як роботаксі.

За словами Маска, використання Cybercab з часом коштуватиме 20 центів за милю (півтора км), а заряджання буде індуктивним і не потребуватиме розеток. Експлуатація робовенів буде ще дешевшою.

Маск розповів, що транспортні засоби покладатимуться на штучний інтелект і камери, а не на поширене серед роботаксі апаратне забезпечення, як-от лідар, який експерти вважають сумнівним – як з технічної, так і з регуляторної точки зору.

Коломієць Надія

Recent Posts

Не Зеленський і не Ґрета Тунберг: названо лауреата Нобелівської премії миру

Лауреатом Нобелівської премії миру у 2024 році стала японська асоціація Nihon Hidankyo, що об’єднує людей,…

5 хв. ago

Бармени, танцюристи, друзі: Ілон Маск показав у ділі роботів Optimus за $20 000 (відео)

Компанія Tesla, заснована Ілоном Маском, представила людиноподібних роботів Optimus одночасно з новим автомобілем Robovan на…

14 хв. ago

“Ми нападемо на Санкт Петербург”: Польща та країни Балтії попередили про відповідь на вторгнення РФ

Військові з Польщі та країн Балтії обговорили військову відповідь на можливе російське вторгнення. Вони не виключають, що…

22 хв. ago

Екстремальний вид спорту: у Британії відбувся чемпіонат із метання яєць (відео)

Існує безліч дивних і чудових спортивних змагань, про які ви, можливо, не знаєте, і на…

33 хв. ago

Чому досі можуть мобілізовувати чоловіків старше 50: у Раді назвали дві причини

В Україні є лише дві підстави для мобілізації чоловіків старше 50 років до лав ЗСУ — якщо…

42 хв. ago

Список вживаних автомобілів, які експерти не радять купувати

Купівля вживаного авто в наших умовах є розумним, практичним кроком у випадку, якщо ви купите…

50 хв. ago