Categories: Авто

Збільшення податків та акцизів: що чекає на українських водіїв вже у вересні

Вже наступного місяця українські автомобілісти відчують наслідки цілої низки податкових нововведень. Уряд планує підвищити податки та збори, що вплине на ціни на автомобілі та пальне. 

Про це пише Центр громадського моніторингу та контролю.

Що буде з цінами на АЗС

З 1 вересня очікується перший етап підвищення акцизних зборів на різні види пального, щоб поступово привести їх у відповідність європейським. Надалі акцизи зростатимуть впродовж ще чотирьох років.

За прогнозом НБУ, після підвищення акцизів і до кінця року ціни на пальне зростуть на понад 9%.  Натомість експерт з ринку пального Сергій Куюн вважає, що автомобілісти “навіть не помітять” збільшення акцизів.

“З 1 вересня акциз на бензин зростає на 1,5 грн, на дизель менш ніж на 2 грн. Більше зростання, близько 5 грн, буде на скраплений газ. По бензину та дизелю взагалі не факт, що ми побачимо якісь зростання, оскільки 1,5-2 грн — це є такі буденні ринкові коливання, які зазвичай споживач навіть не помічає”, — заявив Сергій Куюн.

Експерт додав, що зниження світових цін на нафту, яке спостерігається з кінця липня, може взагалі компенсувати збільшення акцизу. До того ж збільшення акцизів дозволить  протягом року зменшити дефіцит держбюджету приблизно на 30 мільярдів гривень.

Ще один податковий сюрприз для українців, рішення про який можуть ухвалити до кінця серпня – введення авансового платежу податку на прибуток АЗС, який розраховуватимуть залежно від місткості резервуарів для пального. Експерти вважають, що це змусить частину продавців пального піти у тінь, а ті, хто продовжить працювати легально, зменшать кількість резервуарів на заправках наполовину та, ймовірно, підвищать ціни.

Як зміниться український авторинок

Кабмін схвалив пакет змін до Податкового кодексу. Зокрема передбачено введення військового збору в розмірі 15% від ціни транспортного засобу, який вперше реєструється в Україні.

На думку міністра фінансів Сергія Марченка це рішення є виправданим, оскільки перед державою стоїть одна нагальна потреба – забезпечення армії. І у такій ситуації купівля автомобіля може почекати. А якщо ні – платіть податки на оборону.

Це нововведення викликало критику і занепокоєння серед автодилерів. На їхню думку, додаткові 15% податків можуть обвалити ринок нових автомобілів, що призведе до ефекту зворотного очікуваному – відрахування у держбюджет не тільки не збільшаться, а скоріш за все зменшаться. 

За підрахунками експертів, введення військового збору на першу реєстрацію авто збільшить витрати покупців автомобілів середнього класу на 150-250 тисяч гривень.

За словами автодилерів, продажі нових автомобілів можуть знизитися у три рази або більше, а кількість реєстрацій вживаних автівок зменшиться щонайменше на третину. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

41 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

42 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

44 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

54 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

56 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

57 хв. ago