Categories: Авто

На бензині та електротязі: ТОП-5 вживаних гібридних авто українського ринку

Одні вважають гібридний автомобіль складною технічною іграшкою, інші – досконалим продуктом високих технологій. При тому і перші, і другі купують машини зі здвоєним типом приводу – тому, що крім інших якостей в них завжди є певна практична користь.

Про технічну сутність автомобілів з гібридною силовою установкою (загальна назва HEV) ми коротко розповімо нижче у першій главі, а зараз нагадаємо, що має з тієї гібридності пересічний автовласник. Отже, якщо у вас раптом з’явиться автомобіль-гібрид, ви можете від нього очікувати:

  • невисокої витрати пального у місті;
  • плавного рушання з місця в електричному режимі;
  • руху на електроприводі протягом 5 – 100 км (стосується не всіх типів HEV);
  • вищих тарифів на ремонт і обслуговування на СТО.

Але зазначимо, що взагалі є три типи гібридних автомобілів, які суттєво відрізняються за споживчими якостями.

Які бувають гібриди

Всі три типи гібридів поєднують на борту двигун внутрішнього згорання (найчастіше бензиновий) і електромотор з тяговою батареєю. І ємність батареї, і принципі взаємодії двох двигунів різні.

М’який гібрид, або Mild-Hybrid

Найпростіший тип гібрида. Основний двигун – ДВЗ, допоміжний електродвигун невеликий і активується при розгонах, коли потрібна велика віддача від силового агрегата. Батарея у Mild-гібридів малої місткості, напругою 48 вольтів, і її заряду вистачає на кілька прискорень. Підзаряджається акумулятор завдяки рекуперації при гальмуванні.

Повний гібрид – FHEV

Один з найпоширеніших типів гібридів. Він має потужний ДВЗ і потужний електропривод, які приводять колеса або почергово, або одночасно. Як правило, FHEV-гібрид хоч кілька кілометрів може проїхати суто на електроприводі, бо має достатньо велику батарею та потужний електродвигун.

Гібрид, що підключається – PHEV (Plug-in Hybrid)

Певно, найдоцільніший гібрид, адже він може кількадесят кілометрів їхати як електромобіль, недаремно в деяких країнах його відносять до класу електромобілів. Зарядивши акумулятор удома, власник у коротких щоденних поїздках протягом дня може обійтися суто електротягою. Проте для тривалих поїздок електроніка автоматично підключає бензиновий мотор, який заряджає батарею і обертає ведучі колеса. PHEV-гібрид помітно дорожче всіх інших типів, бо в нього найбільша батарея.

Toyota RAV4 (2013 – 2019 рр.)

Повний гібрид FHEV, одна з наймасовіших моделей в Україні. По суті це звичайний популярний “Равлик” четвертого покоління, але з додатковим електроприводом. В обох версіях машина офіційно продавалася в українській дилерській мережі, тож є можливість підібрати екземпляр з більш-менш невеликим пробігом та ще й прослідкувати його історію. Гібридний RAV укомплектований 2,5-літровим 4-циліндровим бензиновим двигуном і двома електромоторами, які приводять кожен свою вісь відповідно машина має привод 4х4.

Chevrolet Volt (2010 – 2019 рр.)

Автомобіль не має комплектації без електричної складової у приводі. Його тягова батарея заряджається від домашньої розетки за 3-4 години, після чого в ідеалі “Вольт” може проїхати на самому лише електроприводі 60 – 65 км, а в післярестайлінговому виконанні (з 2016 р.) – і 85 км. Звісно, не ті 100 км, які проїздять більш сучасні “плагіни”, але показник все одно хороший. Суттєвий за українськими мірками недолік – ця PHEVмашина має лише чотири пасажирські місця (позаду не диван, а два окремі крісла з високим підлокітником посередині – в ньому схована батарея). До України “Вольти” потрапляють з-за океану, причому здебільшого – після ДТП.

Hyundai Sonata (2010 – 2014 рр.)

Ефектний і комфортабельний седан-купе, виконаний на межі бізнес-класу. У гібридній версії (повний гібрид FHEV) має гідний бензиновий двигун на 2,4 л і достатньо потужний електродвигун. Гібридна установка дозволяє такій “Сонаті” рухатись як на бензині, так і на чистій електриці – щоправда, в останньому випадку зовсім недовго, адже батарея невелика. В Україні Sonata цього покоління відома завдяки офіційним постачанням бензинових версій, але гібриди привозять здебільшого з заокеанських аукціонів аварійного транспорту. На ходу автомобіль з американськими налаштуваннями ходової комфортний, і, крім того, доволі динамічний.

Kia Optima (2011 – 2015 рр.)

Близький родич “Сонати”, який завдяки кращому оснащенню і більш високому позиціонуванню коштує суттєво дорожче. Будучи повним гібридом FHEV, ця машина може їхати як на бензині, так і на електротязі, хоча зовсім недовго. Рідкість, що в суто електричному режимі машина розганяється аж до 100 км/год – зазвичай виробник обмежує максималку для такого режиму. Є варіанти бензинових моторів 2,0 л і 2,4 л, хоча на ринку домінують останні (американські) мотори. Цей в цілому вдалий автомобіль відрізняється від багатьох конкурентів ще й меншою витратою пального.

Volkswagen Jetta (2012 – 2019 рр.)

Один з найдоступніших гібридів на вторинному ринку (FHEV – повний гібрид) відрізняється тим, що має більшість вузлів від хрестоматійного у своїй безвідмовності Volkswagen Golf. Крім того, як для свого класу гібридний компактний автомобіль добре укомплектований. Бензинова частина силового агрегата – не дуже шанований в колах бувалих мотористів даунсайзинговий двигун 1.4 TSI, та ще й преселективний “робот” DSG на додачу. З іншого боку, на чистій електротязі машина може проїхати аж 2 км.

Якщо коротко

Вибір гібридних моделей на вторинному ринку сьогодні чималий. Відрадно, що є пропозиція як унікальних, спеціально спроектованих гібридів, так і класичних автівок у гібридному виконанні. Останні простіше утримувати і ремонтувати. З іншого боку, хотілось би попередити потенційних покупців машин HEV усіх типів: не всі переваги гібридів суттєво проявляються у повсякденній експлуатації. І навіть реальний тест-драйв тут не завжди допоможе. Тому перш ніж обирати гібридну машину, спробуйте дізнатись про її роботу в реальних умовах якомога більше – і краще у порівнянні зі звичайним ДВЗ-аналогом.

Ольга Степанова

Recent Posts

Тосканську віллу королеви Вікторії виставили на продаж за 50 млн євро

Вілла Palmieri, улюблене місце відпочинку королеви Вікторії, розташована на пагорбах на околиці Флоренції, виставлена на…

3 хв. ago

66-річний мільярдер назвав одну рису, яка необхідна для досягнення успіху

66-річний мільярдер Джей Чаудрі домігся успіху ще в 90-ті. Його статки оцінюють у 9,5 мільярда доларів Видання CNBC пише,…

14 хв. ago

Столичний поліцейський живе у пентхаусі тещі, яка за життя заробила 100 грн – розслідування

Заступник начальника Головного управління Нацполіції Києва Тарас Полієнко живе у дворівневих апартаментах тещі на 220…

23 хв. ago

Шахрайська схема з залізничними квитками: УЗ попередила про наслідки для покупців

"Укрзалізниця" виявила, що під час купівлі квитків на популярні рейси спекулянти пробують обійти ідентифікацію покупця через…

35 хв. ago

Користувачі Apple масово скаржаться на iOS 18: як оновлення “вбиває” iPhone

Користувачі iPhone масово скаржаться на проблеми зі смартфонами – швидко розряджається батарея. Ця проблема з'явилась…

44 хв. ago

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

53 хв. ago