Categories: Авто

Водії, готуйтеся: кожного змусять заплатити 5% вартості його машини

У четвер, 3 жовтня, було ухвалено постанову №1132 про реальну вартість авто. Подробиці розповідає nextcar_vn у TikTok.

“Це означає, що в договорі купівлі-продажу повинна бути вказана реальна вартість авто. Для цього треба буде зробити або оцінку автомобіля, або взяти середню ринкову вартість з сайту Мінекономіки”, – йдеться у відео, інформує Стіна.

Не дивлячись на те, що розміри податків залишаться незмінними, автор відео стверджує, що суми виростуть. Він наголосив, що якщо раніше в договорі вказувалася мінімальна вартість автомобіля, то зараз буде вказуватись реальна.

У МВС підкреслили, що у разі продажу двох і більше авто на рік українці мають сплачувати податки – 5% (з другої проданої за рік автомашини) та 18% (з третьої і більше). При цьому оподатковуваною базою при нарахуванні податку є середня ціна авто.

Як стверджують у МВС, у торгових організаціях, які продавали авто до ухвалення Кабміном постанови, могли подати довідку про ціну авто зі слів продавця.

“Наприклад, якщо особа продає другий за рік легковий транспортний засіб у сервісному центрі МВС, то з наявністю довідки про середню ринкову вартість його оцінять у 450 тис. грн, і податок у 5% становитиме 22,5 тис. грн. Водночас торгова організація оцінює не на основі офіційного документа, а “зі слів продавця”, наприклад, 15 тис. грн, і платить податок 750 грн. Причому вартість автомобіля преміум-класу 15 тис. грн – це не алегорія, а реальність”, – пояснив заступник міністра внутрішніх справ України Богдан Драп’ятий.

Як приклад він навів реєстрацію Tesla Model 3 2022 року випуску за 10 000 грн, хоча реальна середня ринкова вартість такого автомобіля становить 917 083 грн.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Не наші методи: нардеп “Слуги народу” вважає, що гроші добровольцям ЗСУ не потрібні

Народний депутат Ігор Кривошеєв називає виплати військовим "неправильною мотивацією". Народний депутат від "Слуги народу" Ігор Кривошеєв вважає,…

3 хв. ago

Через густий туман у Києві трапилось багато серйозних ДТП: подробиці та фото, відео

У суботу, 5 жовтня, Київ опинився в умовах густого туману, що спричинило значне ускладнення ситуації…

17 хв. ago

Окупанти будуть атакувати Запоріжжя: у ЗСУ спрогнозували, кили буде гаряче

Ситуація на Запорізькому напрямку неспокійна. Окупанти можуть активізувати штурми вже найближчими днями. Але прямо зараз активність росіян…

36 хв. ago

Українцям пропонують виживати на 3000 гривень: у владі кажуть – це реально

Проєкт державного бюджету на 2025 рік передбачає замороження соціальних стандартів через обмежені ресурси. Зокрема, підвищення…

48 хв. ago

Захід перейшов до потужного тиску на Зеленського з метою припинення війни – El Pais

Союзники України розпочинають новий етап тиску на Київ, щоб домовитися про закінчення війни. Про це…

56 хв. ago

“Це найкращий доказ”: кумедне відео зі сніговою людиною стало вірусним у соцмережах

Вірусна поява в лісах Оклахоми міфічної істоти Бігфута, схожої на снігову людину, викликала бурю емоцій в…

1 годину ago