Categories: Авто

Під час реєстрації автомобілів скануватимуть обличчя всіх водіїв

В Україні сервісні центри МВС при наданні адміністративних послуг для перевірки клієнтів отримуватимуть із Демографічного реєстру інформацію про них, у тому числі цифровий образ обличчя громадянина. Запровадження додаткових перевірок передбачає законопроєкт №9504.

Законопроєкт №9504 зареєстрували в українському парламенті ще влітку 2023 року, але лише у травні 2024 року профільний Комітет Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури рекомендував народним депутатам ухвалити його у першому читанні за основу.

Автори цього документа виходили з того, що в Україні наразі немає законних підстав для отримання сервісними центрами МВС інформації для надання адміністративних послуг. Тому неможливо реалізувати положення Закону України “Про адміністративні послуги”. Законопроєкт №9504 передбачає внесення правок до деяких законів нашої країни.

Зокрема, територіальні сервісні центри МВС матимуть змогу отримувати інформацію з реєстрів та баз даних державних органів, яка потрібна для допуску громадян до управління ТЗ. Також у них буде право на отримання інформації з реєстрів та баз даних державних органів, яка потрібна для перереєстрації автомобілів та інших транспортних засобів.

Що означають такі нововведення? Це означає, що клієнтів сервісних центрів МВС перевірятимуть за різними реєстрами та базами даних. Так, із Демографічного реєстру отримуватимуть ім’я громадянина, дату народження, місце народження, місце проживання, реквізити українського та закордонного паспортів, унікальний номер запису у реєстрі. Отримуватимуть і цифровий образ обличчя громадянина.

Передбачається, що це допоможе знизити до мінімуму корупцію у сервісних центрах МВС. Нагадаємо, влітку 2023 року МВС почало реформувати сервісні центри. У деяких територіальних сервісних центрів МВС забрали право на проведення теоретичних та практичних іспитів на отримання посвідчення водія. Були створені так звані хаби для іспитів.

Це зроблено для того, щоб можна було краще контролювати процес складання теоретичного та практичного іспитів на посвідчення водія. Однак у результаті деяким кандидатам у водії для складання іспитів доводиться їхати в інше місто.

Нагадаємо, кандидати у водії тепер можуть самостійно готуватися до теоретичного іспиту. За бажання вони можуть вивчати ПДР і в автошколах, як раніше.

Ольга Степанова

Recent Posts

В Україні з’явиться новий податок: ціни збільшаться на низку популярних продуктів

До Податкового кодексу введуть нову ставку податку на мінеральні та газовані води з додаванням цукру…

1 хв. ago

Уряд погодився збільшити бронь від мобілізації для чиновників та працівників держструктур

Кабінет міністрів вніс зміни в організацію призову військовозобов’язаних громадян на військову службу під час мобілізації. Про це повідомив представник…

6 хв. ago

“Все глибша і глибша прірва”: Притула висловився про українців, що виїхали за кордон

Колишній телеведучий та волонтер Сергій Притула розкритикував владу за обмеження українців за кордоном на тлі посилення мобілізації.…

11 хв. ago

Євросоюз перестав купувати в України яйця та цукор без мита

Європейська комісія ухвалила рішення про введення скасованого раніше в рамках торговельного безвізу мита на два…

23 хв. ago

Чоловіки з 16 липня отримуватимуть повістки поштою, – роз’яснення від Міноборони

Уряд вніс зміни до відправлення повісток поштою. З 16 липня, після закінчення 60-денного строку, передбаченого…

32 хв. ago

В Одесі жорстоко побили чоловіка. Нападники були схожі на копів: що сказали у поліції (відео)

В Одесі поліція розслідує побиття чоловіка особами у формі. Подія сталась поряд з ринком "Привоз",…

35 хв. ago