Categories: Авто

Водіям закрутили гайки: продаватимемо авто за новими правилами – вимоги посилили

1 жовтня 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, яка змінює та вдосконалює процедуру комісійної торгівлі транспортними засобами. Нововведення передбачає обов’язкове подання документа, який підтверджує вартість автомобіля під час укладання договору купівлі-продажу. Це має на меті знизити рівень ухилення від сплати податків та зробити процес продажу прозорішим.

Раніше продавці часто вдавалися до маніпуляцій під час оцінки вартості транспортних засобів. Наприклад, автомобілі преміумкласу могли реєструвати за значно заниженими цінами «зі слів продавця», що дозволяло сплачувати мінімальні податки. Як зазначив заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий, це створювало можливість для зловживань.

Авто, скріншот: Facebook

Він навів приклад автомобіля Tesla Model 3 2022 року, який був зареєстрований за ціною 10 000 грн, тоді як реальна середня ринкова вартість такого авто перевищує 900 000 грн.

Відтепер для укладання договору купівлі-продажу автомобіля обов’язково потрібно подати документ, що підтверджує його ринкову вартість. Це може бути довідка про середню ринкову вартість транспортного засобу, що допоможе уникнути маніпуляцій з ціною. Нові правила мають на меті ліквідувати схему мінімізації податків, яку використовували деякі торгові організації.

Сьогодні продаж другого легкового автомобіля в рік обкладається податком у розмірі 5% від його вартості. При продажу третього та наступних автомобілів протягом року податок зростає до 18%. Перший автомобіль можна продати без податку, але це не стосується вантажних транспортних засобів — на перший вантажний автомобіль діє ставка 5%, а на другий і наступні — 18%.

Наприклад, якщо людина продає другий автомобіль за ціною 450 000 грн, податок становитиме 22 500 грн (5%). Раніше можна було оцінювати авто за значно нижчими цінами та платити мінімальні податки. Нова постанова покликана ліквідувати такі схеми.

Коломієць Надія

Recent Posts

Комусь 3000 грн, а комусь – майже 10 000: українці можуть вже зараз дізнатись, скільки їм платитимуть в старості

Українці, які отримують середню зарплату, можуть розраховувати на пенсію в розмірі близько 4745 грн, тоді…

6 хв. ago

Чоловік загубив виграшний лотерейний білет на $500 тисяч, але йому знову пощастило (фото)

57-річний Філіп з американського міста Вашингтон (Колумбія, США) вгадав усі п'ять чисел у двох лотерейних…

14 хв. ago

Найнебезпечніший пляж на Землі: з чорним, як смола, піском і небезпечними сплячими хвилями

Ісландія є домом для приголомшливих льодовиків і вулканів, але, як і в усьому світі, тут…

23 хв. ago

Антарктида стрімко зеленішає через глобальне потепління, – нове дослідження (фото)

Через глобальне потепління Антарктичний півострів – найпівнічніша частина Антарктиди – зазнає різких змін і поступово перетворюється на…

32 хв. ago

На Землю насувається надпотужна магнітна буря: скільки вона триватиме

Магнітні бурі в жовтні очікуються кілька разів. Одна з них накриє Землю на початку місяця -…

47 хв. ago

Влада несподівано змінила мобілізацію: у вас волосся стане дибки – українцям дали 7 днів

З'явилася інформація, що уряд України переглянув правила щодо термінів, протягом яких військовозобов'язані та резервісти мають…

56 хв. ago