Categories: Авто

Водіям закрутили гайки: продаватимемо авто за новими правилами – вимоги посилили

1 жовтня 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, яка змінює та вдосконалює процедуру комісійної торгівлі транспортними засобами. Нововведення передбачає обов’язкове подання документа, який підтверджує вартість автомобіля під час укладання договору купівлі-продажу. Це має на меті знизити рівень ухилення від сплати податків та зробити процес продажу прозорішим.

Раніше продавці часто вдавалися до маніпуляцій під час оцінки вартості транспортних засобів. Наприклад, автомобілі преміумкласу могли реєструвати за значно заниженими цінами «зі слів продавця», що дозволяло сплачувати мінімальні податки. Як зазначив заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий, це створювало можливість для зловживань.

Авто, скріншот: Facebook

Він навів приклад автомобіля Tesla Model 3 2022 року, який був зареєстрований за ціною 10 000 грн, тоді як реальна середня ринкова вартість такого авто перевищує 900 000 грн.

Відтепер для укладання договору купівлі-продажу автомобіля обов’язково потрібно подати документ, що підтверджує його ринкову вартість. Це може бути довідка про середню ринкову вартість транспортного засобу, що допоможе уникнути маніпуляцій з ціною. Нові правила мають на меті ліквідувати схему мінімізації податків, яку використовували деякі торгові організації.

Сьогодні продаж другого легкового автомобіля в рік обкладається податком у розмірі 5% від його вартості. При продажу третього та наступних автомобілів протягом року податок зростає до 18%. Перший автомобіль можна продати без податку, але це не стосується вантажних транспортних засобів — на перший вантажний автомобіль діє ставка 5%, а на другий і наступні — 18%.

Наприклад, якщо людина продає другий автомобіль за ціною 450 000 грн, податок становитиме 22 500 грн (5%). Раніше можна було оцінювати авто за значно нижчими цінами та платити мінімальні податки. Нова постанова покликана ліквідувати такі схеми.

Коломієць Надія

Recent Posts

Вашингтон просить Ізраїль не обстрілювати нафтові та ядерні об’єкти Ірану, — FT

Представники Вашингтона і Тель-Авіва останнім часом на переговорах обговорювали можливість ізраїльської атаки на військову та…

2 хв. ago

Російська модель в Україні не спрацює: як мотивувати українців до мобілізації

Як мотивувати українців до мобілізації, посадовці вирішують уже майже два роки. Якщо у перші дні…

11 хв. ago

Українські військові вийшли на протест: що сталось

Українські військові зі 187 батальйону 123-ї бригади ТрО вийшли на протест у Вознесенську Миколаївської області.…

19 хв. ago

Більш заразний: новий варіант Covid швидко поширюється Європою

Варіант Covid XEC, який вперше зареєстрували у червні 2024 року, вже виявили у Великій Британії, США,…

28 хв. ago

Якщо Польща захоче “відтяпати” захід України, Білорусь готова підтримати українців, — Лукашенко

В разі вторгнення Польщі на захід України Білорусь підтримає українців. Про це заявив президент Білорусі…

37 хв. ago

Без світла та тепла майже тиждень: українців нажахали прогнозом на зиму

Майбутня зима обіцяє бути складною, адже більша частина енергетичної системи України була знищена російськими ракетами.…

45 хв. ago