Categories: Авто

Водіям готують нові штрафи: на круглу суму може “влетіти” кожен

Україна незабаром може запровадити новий сезонний штраф для водіїв за використання шин, оскільки законопроект №8369 був поданий до Верховної Ради.

Основною метою цього закону є підвищення безпеки дорожнього руху в зимові місяці за рахунок мінімізації аварій, викликаних неправильним вибором шин.

Запропонований закон зобов’язує використовувати зимові шини з 1 листопада до 31 березня. Водіїв, які не дотримуються вимог та продовжують використовувати літні шини взимку, будуть оштрафовані, хоча точна сума штрафу ще не визначена.

Обговорення показують, що штрафи будуть досить суттєвими, щоб спонукати водіїв відповідально переходити на відповідні сезонні шини.

Ініціатива здобула потужну підтримку з боку Національної поліції України, яка давно підкреслює високу частоту аварій, пов’язаних із використанням літніх шин. Впровадження адміністративних штрафів за це порушення спрямоване на зниження кількості дорожньо-транспортних пригод та підвищення безпеки.

Багато європейських країн уже багато років застосовують аналогічні вимоги. У Німеччині, Франції, Швеції та інших країнах водії зобов’язані використовувати зимові шини згідно із законом, а за недотримання передбачено значні штрафи.

Шини: скрін з відео

Ці правила спрямовані не лише на підвищення безпеки дорожнього руху, а й на захист водіїв від небезпечних умов під час снігу та ожеледиці.

Ухвалення аналогічного закону в Україні приведе стандарти безпеки дорожнього руху країни у відповідність до європейських норм. Якщо законопроект буде ухвалено, водіям доведеться заздалегідь переходити на зимові шини до настання холодів, які застосовуються до всіх типів транспортних засобів, незалежно від класу чи потужності.

Власники автомобілів повинні розглядати сезонну зміну шин як частину регулярного технічного обслуговування автомобіля. Хоча інвестиції в зимові шини можуть спричинити початкові витрати, вони значно знижують ймовірність аварій на заледенілих дорогах, зрештою запобігаючи більш серйозним фінансовим та емоційним наслідкам.

Законопроект було включено до порядку денного Верховної Ради 3 вересня, що свідчить про реальну можливість його якнайшвидшого схвалення. Якщо законодавці схвалять пропозицію, нові правила можуть набути чинності цієї зими.

Коломієць Надія

Recent Posts

Кому вигідна відставка Буданова і до чого тут Сирський – відповідь експерта

Чутки про ймовірне звільнення керівника ГУР Кирила Буданова могли запустити його опоненти, які прагнути займати цю посаду.…

9 хв. ago

До школи за новими правилами: кому заборонять навчатись дистанційно

З 1 вересня 2025 року українські учні, які стали вимушеними переселенцями через російську агресію, отримають…

18 хв. ago

У Конго перекинулося судно з майже 300 пасажирами на борту (відео)

Щонайменше 78 людей потонули в озері Ківу на сході Демократичної Республіки Конго унаслідок перекидання човна…

27 хв. ago

Небезпечний тренд серед дітей у мережі: омбудсмен дав пораду батькам

У соцмережах набирає популярності новий небезпечний флешмоб – діти на камеру вдихають пари побутових токсичних речовин, що  може бути…

35 хв. ago

Гепатит і ВІЛ не перешкода: хвороби, з якими беруть в армію

Нещодавні зміни у законодавстві України щодо мобілізації внесли корективи у процедуру визначення придатності до військової…

44 хв. ago

ЄС запроваджує п’ятирічне додаткове мито на електромобілі з Китаю

Європейський союз сьогодні, 4 жовтня, підтримав запровадження мита на електромобілі з Китаю. Його розмір подекуди…

53 хв. ago