Categories: Авто

Закон уже в Раді: водіїв змусять поміняти права, а багато хто піде на перездачу

В Україні можуть ухвалити закон, що дозволяє зупиняти дію водійських прав. Відповідний законопроект №8082 уже внесено на розгляд Верховної Ради.

Зупиняти дію посвідчення водія зможуть співробітники виконавчої служби – наприклад, за борги, несплачені штрафи, аліменти. Інформація про осіб, позбавлених права керування транспортними засобами або тимчасово обмежених у праві керування транспортними засобами, вноситиметься до Єдиного державного реєстру Міністерства внутрішніх справ України.

Право на керування транспортними засобами тимчасово обмежуватиметься у разі відкриття стосовно особи відповідного виконавчого провадження. Також законопроект зменшує термін дії посвідчень водіїв різних категорій.

Пропонується надавати право на керування транспортними засобами категорій АМ, А1, А2, А, В1, В та ВЕ на 10 років. Право на керування транспортними засобами категорій С1, С1Е, С, КЕ, D1, D1Е, D, DЕ, Тb та Tm надавати на 5 років.

Серед інших новацій – збільшення віку претендентів на здобуття прав на мотоцикл. Відкрити категорію А дозволяється особам, які досягли 20-річного віку, мають навички керування транспортним засобом категорії А2 не менше 2 років (вимога наявності навичок не застосовується, якщо людина має вік не менше 24 років).

Мопедами та легкими мотоциклами можна буде керувати з 16 років. Легкові авто з 18 років. Вантажівками та автобусами з 21 та 24 років відповідно.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вибухи на Сонці та слабке магнітне поле смертельно небезпечні для Землі: що відомо

Як показує дослідження, опубліковане в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, деякі сонячні…

10 хв. ago

У Лукашенка іранські “шахеди” представили як “вітчизняну розробку” (фото)

На військовому параді в Мінську, присвяченому річниці незалежності Білорусі, помітили розрахунки з ударними дронами "Герань-2" — аналогом…

12 хв. ago

В Алжирі помер посол Росії: що відомо

В Алжирі помер Надзвичайний та Повноважний Посол РФ Шуваєв Валер’ян Володимирович. Йому було 69 років.…

17 хв. ago

До знищення корабля «Серпухов» причетний росіянин

У квітні Головне управління розвідки провело операцію проти російського малого ракетного корабля «Серпухов». Зокрема, його…

22 хв. ago

Майбутнє криптовалюти: прогноз на 2024 рік

Криптовалюта — актив із високою волатильністю. Для отримання прибутку від цифрових грошей трейдери та інвестори…

25 хв. ago

Російські доходи від продажу нафти і газу зросли на 41%: стала відома причина

Надходження від продажу нафти й газу Росії зросли приблизно на 41% в річному обчисленні в…

27 хв. ago