Categories: Авто

Водіям розповіли, як оскаржити штраф із дорожніх камер

З моменту появи на українських дорогах у 2020 році камер автофіксації порушень правил дорожнього руху поліція виписала понад 10 млн постанов на водіїв. Загальна сума цих штрафів становила 2,1 млрд грн. Юристи стверджують, що штраф із дорожніх камер можна оскаржити.

В Україні камери автофіксації на даний момент фіксують лише один вид порушень правил дорожнього руху – перевищення дозволеної швидкості. У планах МВС збільшити кількість функцій цієї системи. Наприклад, очікується, що в майбутньому камери автофіксації порушень ПДР також фіксуватимуть проїзд на червоний сигнал світлофора, проїзд смугою руху громадського транспорту і так далі. Але розширення функціоналу відбудеться, мабуть, лише після закінчення війни із російськими окупантами.

Якщо камера автофіксації зареєструвала автомобіль, який рухається з перевищенням швидкості, то його власник або належний користувач одержують “лист щастя” (постанова про притягнення до адміністративної відповідальності та штраф). Водій може сплатити штраф, оскаржити його у суді або “забути” про нього, що є правопорушенням.

Якщо штраф сплатити протягом 10 днів, то буде знижка в 50%. В Україні зараз штраф за перевищення швидкості від 20 до 50 км/год становить 340 грн (ч. 1 ст. 122 КУпАП), а за перевищення швидкості від 50 км/год і вище – 1700 грн (ч. 4 ст. 122 КУпАП). Якщо не сплатити штраф протягом 30 днів, то така постанова підлягає примусовому виконанню органами державної виконавчої служби.

Водії також можуть протягом 10 днів після отримання “листа щастя” оскаржити його в суді. Заява подається до місцевого суду за місцем реєстрації позивача чи відповідача. Зазвичай штраф із дорожніх камер у суді оскаржують із двох причин. Перша – за кермом сиділа не та людина, яка отримала штраф, але в Кабінеті водія це не вказано. Друга причина – водій вважає, що не порушував правил дорожнього руху, а камера зареєструвала його помилково.

Якщо ви хочете оскаржити штраф у суді, то потрібно буде сплатити судовий збір у розмірі 420 грн. Якщо ви виграєте справу, то гроші вам повернуть.

На час оскарження термін знижки на сплату штрафу триває. Тобто якщо ви, наприклад, оскаржили постанову в суді на 4-й день, то у разі відмови, у вас буде 6 днів після рішення на оплату штрафу зі знижкою 50%.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Оберіг” зламався: у системі масштабний збій – зникла важлива інформація

В єдиному електронному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів “Оберіг” стався масштабний збій, в результаті чого…

10 секунд ago

У Воронежі в управлінні ФСБ застрелили співробітника спецслужб, – росЗМІ

У російському Воронежі стався збройний напад на один з об'єктів ФСБ, під час якого від…

6 хв. ago

Усього кілька кліків: жінка заробила гроші, поскаржившись на ділянку свого сусіда

30-річна Айеша зі Сметвіка, Вест-Мідлендс (Англія) заробила 700 фунтів стерлінгів (трохи більше ніж 36 тисяч…

7 хв. ago

ТОП-5 найбільш надійних автомобілів BMW

Автомобілі BMW мають в Україні, як і в багатьох інших країнах, велику популярність. У червні…

19 хв. ago

Ле Пен сказала, які обмеження накладе на Україну, якщо стане прем’єром Франції

Попри спроби дистанціюватися від Кремля, лідерка французьких правих популістів Марін Ле Пен пообіцяла заблокувати відправлення французьких…

28 хв. ago

Секс-скандал у РПЦ: келійник звинуватив митрополита у домаганнях та розповів гарячі деталі

Митрополита Іларіона (Григорій Алфєєв) звинуватив у сексуальних домаганнях хлопець, який працював у нього келійником. Однак…

40 хв. ago