Categories: Авто

Стосується всіх водіїв: 7 нововведень в автострахуванні – краще їх знати

В Україні почав діяти новий закон «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів». Для водіїв вводяться кілька важливих змін, які потрібно знати кожному автомобілісту, повідомляє «Стіна».

По-перше, новий закон підвищує захист людей, які постраждали в ДТП. Максимальні суми страхових виплат поступово зростатимуть і мають зрости до європейських стандартів.

По-друге, більше не буде державного контролю над цінами на страховку «автоцивілки». Тепер кожна страхова компанія встановлюватиме свої ціни для клієнтів. При цьому враховуватимуться різні фактори, такі як страхова історія, участь у ДТП або відсутність збитків у минулому.

Запроваджується нова система прямого врегулювання, яка дозволить постраждалим в ДТП звертатися за компенсацією збитків до своєї страхової компанії, а не до страховика винуватця аварії.

Також змінюється спосіб розрахунку страхової виплати. Тепер для автомобілів віком до 5 років виплата буде визначатися без урахування зносу. Для старших машин виплата розраховуватиметься з урахуванням вартості аналогічних запчастин.

Страхова компанія повинна запропонувати потерпілому три варіанти СТО в радіусі 150 км від його дому. Якщо потерпілий не погодиться на ці умови, йому виплатять гроші на рахунок.

Крім того, новий закон забороняє використання франшизи в договорах обов’язкового страхування. Це означає, що водії не повинні будуть самостійно платити частину витрат у разі страхового випадку.

Закон також дозволяє надавати знижки для певних категорій людей, наприклад, для учасників бойових дій, постраждалих під час Революції Гідності або Чорнобильської катастрофи, а також для пенсіонерів і людей з інвалідністю I групи.

Крім цього, скасовується ліміт страхового відшкодування за європротоколом, але Національний банк може в майбутньому знову ввести такі обмеження.

Романчук Микола

Recent Posts

7 трендових сумок, які ми носитимемо цієї осені (фото)

У гардеробі кожної жінки одним із головних і невід'ємних аксесуарів зажди була і залишається сумка,…

6 хв. ago

В Одесі працівники ТЦК брали «штурмом» автомобіль: водій провіз одного з них на капоті

В Одесі трапився інцидент між співробітниками територіального центру комплектування (ТЦК) та водієм, якого вони намагались…

18 хв. ago

Реальний прожитковий мінімум в Україні втричі більший, ніж закладений у бюджет, — Підласа

Під час розрахунків бюджету від категорії "прожитковий мінімум" варто відмовитися взагалі. Таку думку "Інтерфакс-Україна" висловила голова бюджетного…

27 хв. ago

Учені закликають терміново летіти до Урана: супутники крижаної планети можуть бути населені

Останні два роки вчені наполягають на тому, щоб NASA або інші космічні агентства відправили дослідницьку…

38 хв. ago

Створено вітряну електростанцію для виробництва енергії майбутнього: вистачить на тисячоліття

Найперша велика морська вітряна електростанція в США, Vineyard Wind 1, має забезпечити електроенергією понад 400…

47 хв. ago

Втрата Вугледара породжує питання до стратегії Києва, – WELT

Захоплення Вугледара наразі дає сумнівні вигоди Росії, враховуючи ціну, за яку було здобуто це місто. Але…

55 хв. ago