Categories: Авто

В Україні можуть змінити порядок вилучення водійських посвідчень

В Україні можуть змінити порядок вилучення водійських посвідчень. Це передбачає зареєстрований у Верховній Раді законопроєкт №11365.

У пояснювальній записці до цього документа йдеться про те, що в Україні з 1 липня 2020 року запроваджено інститут досудового розслідування кримінальних проступків (дізнання). Але під час практичного застосування відповідних законодавчих актів виявлено низку проблемних питань. Їхнє рішення можливе шляхом внесення змін до деяких норм Кримінального процесуального кодексу України.

Тому пропонується, в тому числі, внести зміни до статті 148 КПК України щодо тимчасового обмеження у користуванні спеціальним правом та тимчасового вилучення документів, що засвідчують користування спеціальним правом. Нагадаємо, згідно зі ст. 148 КПК тимчасово вилучено можуть бути документи, що засвідчують користування, зокрема, спеціальним правом керування транспортним засобом.

Слідчий, дізнавач, прокурор, та інша уповноважена посадова особа можуть тимчасово вилучити посвідчення водія у законно затриманої ними особи у порядку, передбаченому статтею 208 або статтею 298-2 КПК України. Це можна буде зробити для припинення кримінального правопорушення або запобігання вчиненню іншого, а також для того, щоб підозрюваний не міг заважати кримінальному провадженню.

При тимчасовому вилученні посвідчення водія складається відповідний протокол.

Законопроєкт №11365 зареєстрували у Верховній Раді 21 червня 2024 року. Наразі він перебуває на розгляді у профільному парламентському Комітеті з питань правоохоронної діяльності. Він має зробити свій висновок щодо цього документу.

Нагадаємо, з 16 липня 2024 року українські водії, які порушують правила мобілізації, можуть залишитися без водійських посвідчень. Їх за рішенням суду можуть тимчасово обмежити у праві керування транспортними засобами. Це передбачає новий закон про мобілізацію та військовий облік, який набув чинності 18 травня 2024 року.

Згідно з новим законом про мобілізацію, починаючи з 18 травня 2024 року протягом 60 днів усі чоловіки віком від 18 до 60 років мають у ТЦК оновити свої військово-облікові дані. Це можна зробити не тільки у ТЦК, але також у Центрах надання адміністративних послуг та у додатку “Резерв+”. Якщо цього не зробити, то можна отримати штраф і тимчасово втратить деякі права. Наприклад, право на керування автомобілем. Таке обмеження накладатиме суд за письмовою заявою начальника ТЦК, якщо порушника правил мобілізації поліція не може доставити для поновлення військово-облікових даних.

Крім того, українських автомобілістів під час перереєстрації автомобілів перевірятимуть за Державним реєстром санкцій. Особи, які перебувають у цьому реєстрі, не зможуть зареєструвати (перереєструвати) транспортний засіб.

Ольга Степанова

Recent Posts

Європейська країна скасувала для українських біженців важливу пільгу

Ще одна європейська країна скасувала для українських біженців важливу пільгу. Українці втратили право на безплатний…

3 хв. ago

Бджола вжалила чоловіка просто в око: що з ним сталося (фото)

В одному з небагатьох у світі випадків, задокументованих з медичної точки зору, чоловіка з Філадельфії…

8 хв. ago

Чи дадуть відстрочку від призову через зламану руку: пояснення адвоката

Адвокат Андрій Топчій розповів, що перелом кісток не є підставою для відстрочки від мобілізації. Згідно з ч.…

9 хв. ago

Екс-директор ЦРУ: Хід війни в Україні змінять молоді солдати, а не пенсіонери та інваліди, яких набирає ТЦК

Колишній директор ЦРУ Девід Петреус вказав на три ключові фактори, що впливають на поточний хід…

30 хв. ago

Китайські банки тікають з Московської біржі після санкцій США

Великі гравці біржових торгів китайським юанем – китайські банки, які продовжують працювати з Росією, –…

46 хв. ago

Олег Сенцов закликав готуватися до війни на 10 років

Режисер і оборонець України Олег Сенцов наголосив на тому, що українцям варто готуватись до тривалої…

53 хв. ago