Захід виробляє лише один винищувач п’ятого покоління – F-35, і він не готовий до бою, – The Telegraph

Американська компанія Lockheed Martin нарешті поставляє нові винищувачі-невидимки п’ятого покоління F-35 Lightning II після майже річної затримки. Але прихильникам військово-повітряної могутності США поки що не слід святкувати. Протягом ще щонайменше шести місяців нещодавно поставлені F-35 виконуватимуть лише тренувальні місії, пише The Telegraph.

Зазначається, що в США давно розраховують на те, що надзвуковий F-35, що вислизає від радарів, за ціною 80 мільйонів доларів за екземпляр, замінить більшу частину наявного парку, який складається з більш ніж тисячі застарілих A-10 Warthogs, F-15 Eagles і F-16 Falcons.

Також вказується на те, що F-35 незабаром може стати єдиним сучасним винищувачем п’ятого покоління, виробленим у Сполучених Штатах і в усьому західному світі: F-35 відіграє ключову роль в оборонних планах багатьох союзників США.

Однак при цьому, як пише видання, програмне забезпечення літака Technology Refresh 3 не працює належним чином. А в сучасному військовому літаку програмне забезпечення так само важливе, як і апаратне.

“Перший випробувальний літак, оснащений TR-3, злетів на базі ВПС Едвардс у Каліфорнії в січні 2023 року. До літа того ж року Lockheed була готова поставити нові літаки TR-3 ВПС США та іншим експлуатантам. Але ВПС не задовольнилися випробуваннями і відмовилися прийняти літаки, – йдеться у публікації. – Нарешті цього місяця військові та Lockheed дійшли компромісу: ВПС візьмуть F-35 з більш ранньою версією програмного забезпечення TR-3, яка потребуватиме виправлень у майбутньому… Нові літаки не зможуть брати участь у реальних бойових діях до наступного року”.

Зазначається, що ставки високі:

“Росія і Китай просто зараз розгортають винищувачі п’ятого покоління. Сьогодні Захід виробляє лише один літак п’ятого покоління – F-35 – і навіть якщо різноманітні західні проєкти шостого покоління, як-от NGAD або запланований британсько-італійсько-японський Tempest, справдяться, протягом щонайменше десяти років лише F-35 буде здатний протистояти силам Путіна і Сі Цзіньпіна”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

3 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

13 хв. ago

“Ви на приколі?”: Тищенко бурхливо відреагував на нове рішення суду (відео)

Нардепу Миколі Тищенку продовжили запобіжний захід ще на два місяці у вигляді цілодобового домашнього арешту. Це рішення…

15 хв. ago

Тепло і сонце перед вихідними: прогноз погоди на 20 вересня потішить українців (карта)

У п'ятницю, 20 вересня, в Україні очікується спокійна, тепла і сонячна погода. Практично по всій…

19 хв. ago

Світло буде по 1,72 грн за кВт/год: кого переведуть на нові тарифи

В Україні діють кілька тарифів на електроенергію. Йдеться про багатозонні тарифи, а також тариф на струм для…

31 хв. ago

В Україні на первинному ринку попит на квартири обвалився через обстріли: що буде з цінами

Через липневі та серпневі ракетні обстріли, що спричинили перебої зі світлом, попит на первинному ринку…

1 годину ago