Польща назвали умову, за якої Україна отримає польські МіГ-29

Польський уряд згоден передати Україні свої винищувачі МіГ-29, але лише тоді, коли отримає нові літаки, які раніше замовлялись у держав-союзників.

З такою реакцією на слова президента Володимира Зеленського відреагував міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш, слова якого наводить Wiadomosci.

Поставка польських МіГ-29 Україні

За його словами, Польща раніше вже передала Україні усі запаси військової допомоги, які могли бути надані. Водночас уряд Польщі також має враховувати свою власну безпекову компоненту в ухваленні рішень щодо поставок зброї.

– Я знаю, що Україні потрібні багато видів озброєнь, але наші партнери з України також повинні розуміти, що польська держава повинна зберігати свої можливості. І це є пріоритетом для мене як міністра оборони, – сказав він.

Косіняк-Камиш заявив, що Польща може передати Україні винищувачі МіГ-29 лише після того, як до ВПС Польщі надійдуть нові літаки, а саме сучасні F-35, які офіційна Варшава раніше замовила у США. Очікується, що перша така партія винищувачів може надійти до польських військових не раніше 2026 року, оскільки ще потрібно навчити пілотів.

– Лише після отримання нових літаків можна буде утилізувати старі літаки, такі як МіГ-29, які наразі все ще використовуються, у тому числі для завдань щодо захисту повітряного простору Польщі. Потім ми прийматимемо рішення, – пояснив міністр оборони.

Перед цим президент Володимир Зеленський заявив, що у відносинах України з Польщею одним з найактуальніших питань є поставка МіГ-29, які стоять на озброєнні у польських військових. І попри постійні спроби вмовити Варшаву на цей крок, Польща досі не ухвалила рішення.

Паралельно із цим відбувається обговорення щодо того, аби польські військові могли збивати ворожі повітряні об’єкти над територією України, коли війська РФ запускають по західним регіонам країни дрони та ракети.

Лисенко Катерина

Recent Posts

“Чоловіки здорові, як лосі”: пенсіонерів-силовиків дозволили мобілізувати на фронт

Мобілізаційні резерви країни значно покращилися – за новим законом щодо посилення мобілізації відтепер на військову службу можна…

6 хв. ago

Українцям перерахують податки на старі квартири та будинки: як зміняться суми

В Україні планують змінити податки на нерухомість. Зараз за кожен "зайвий" квадрат потрібно платити до 1,5% мінімальної…

8 хв. ago

Поривчастий вітер та дощ: де чекати небезпечної погоди, прогноз до кінця тижня

Вересень радує українців теплою погодою, хоча поступово температура повітря все ж таки знижується. У деяких регіонах…

16 хв. ago

За підривом пейджерів “Хезболли” у Лівані стоїть “Моссад”: ЗМІ навели докази

За підривом тисяч пейджерів у Лівані 17 вересня стоїть Ізраїль, а якщо бути точнішим – спецслужба…

19 хв. ago

“Зеленський дуже переживав”: як виглядає Усик після затримання і що каже (відео)

Український боксер Олександр Усик, якого пізно ввечері 17 вересня було затримано в аеропорту Кракова в Польщі, записав…

22 хв. ago

Деяким пенсіонерам можуть арештувати рахунки: кого це стосується, подробиці

Деяким пенсіонерам можуть арештувати рахунки через низку причин. Про це повідомляє "Юридичний порадник для ВПО". В цілому…

24 хв. ago