США уклали контракт на $13 мільярдів для розробки нового літака “Судного дня”

Військово-повітряні сили США уклали угоду на 13 мільярдів доларів з компанією Sierra Nevada Corporation на розробку наступника E-4B – літака “Судного дня”. Це відбувається в рамках проєкту Resvivable Airborne Operations Center. Зазначається, що це судно здатне перенести ядерну війну.

Про це повідомляє агентство Reuters. Проєкт RAOC призначений для заміни літаків 1970-х років, термін дії експлуатації яких добігає кінця.

Роботи над проєктом проводитимуть в штатах Колорадо, Невада та Огайо. Як очікується, вони триватимуть до 2036 року. 

Система озброєння літака складатиметься з комерційного реактивного двигуна, загартованого та модифікованого відповідно до військових вимог. Таким чином будуть задоволені експлуатаційні вимоги.

Що відомо про літак “Судного дня”

Відомо, що борт E-4B використовується здебільшого для транспортування міністра оборони США. Втім, він розроблений як мобільний командний пункт. Літак також здатен протистояти ядерним вибухам та електромагнітним впливам. Такі характеристики дозволяють керівництву США віддавати накази військовим у разі надзвичайної ситуації в країні.

Крім того, літак “Судного дня”. здатний здійснювати дозаправку у повітрі. Він також має кімнати для конференцій та брифінгів, а також сучасне комунікаційне обладнання.

Оновлення флоту Судного

Ще у грудні 2023-го стало відомо, що ВВС США оновлять авіаційний парк на випадок ядерної війни. Мова про командні пункти великого автономного керування. У світі вони відомі як літаки Судного дня.

Кілька днів тому журналісти американського тижневика Newsweek заявили, що Україна перетнула ядерну червону лінію Путіна, атакувавши своїми безпілотниками загоризонтний радар 29B6 Контейнер, у Мордовії. Згідно з указом російського президента, який він підписав чотири роки тому, атака на цей об’єкт мусить мати дії у відповідь. Йдеться про тактичний ядерний удар по території України.

Нагадаємо, президент Литви Гітанас Науседа підтримав свого польського колегу Анджея Дуду, який заявив про готовність Варшави розмістити в країні ядерну зброю НАТО. Лідер Литви упевнений, що йдеться про захід безпеки, а не загострення стосунків з Росією. І вважає, що Альянс мав би дослухатись до ідеї Дуди й розмістити ядерку неподалік польсько-російського кордону – це б дало змогу стримувати агресію у всьому Балтійському регіоні. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Медведєв образив Лондон: назвав уряд Карла III дебілами

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон закликав Захід "пересидіти" Путіна і зіткнувся з жорсткою реакцією з…

5 хв. ago

На Сумщині 55-річний чоловік після візиту до ТЦК опинився у реанімації: подробиці скандалу

Родичі 55-річного чоловіка з міста Шостки Сумської області звинувачують військових з ТЦК у протиправних діях. Вони стверджують,…

13 хв. ago

Коштуватиме мільйони: “Золотий м’яч” Дієго Марадони, що таємниче зник, продадуть на аукціоні

"Золотий м'яч" Дієго Марадони з чемпіонату світу 1986 року, який зникав за таємничих обставин і…

25 хв. ago

Дальнобійники відмовляються виходити в рейси: Україні загрожує продовольча та паливна криза

Українські далекобійники почали відмовлятися виходити в рейси та навіть звільняються з роботи. Про причини розповімо…

33 хв. ago

Байден вразив публіку виконанням популярної пісні: відео

Під час відвідин культурного центру в місті Расін (штат Вісконсин) 81-річний президент США Джо Байден…

45 хв. ago

Стало відомо, коли Залужний поїде в Лондон в якості посла

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розпочне роботу послом у Великій Британії вже наприкінці травня. Про це "Телеграфу" повідомили джерела…

53 хв. ago