США повертає ракети великої дальності до Європи: що це означає, – The Economist

Американські ракети великої дальності повертаються до Європи, їхнє розгортання у Німеччині є частиною відродження “зброї глибокого удару”. Про це йдеться у матеріалі The Economist.

Зазначається, що коли Дональд Трамп вийшов з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності у 2019 році, більшість європейських держав були вражені, адже Росія порушила договір часів холодної війни, який забороняв усі ракети наземного базування (як звичайні, так і ядерні) із радіусом дії від 500 до 5500 км.

Видання нагадує, що 10 липня США та Німеччина оголосили, що з 2026 року три американські ракети середньої дальності — всі неядерні — будуть розгорнуті в Німеччині:

“Це останній прояв Zeitenwende (поворотний момент) у політиці безпеки Німеччини. Але це також є частиною ширшого відродження європейського інтересу до можливостей “глибокого удару”, підживленого уроками війни в Україні”

Автори вказують, що нові американські ракети великої дальності призначені служити стримуючим фактором – якщо Росія намагатиметься атакувати європейських союзників, американські ракети можуть зробити те саме у відповідь:

“Мабуть, важливішим питанням є те, чи зможуть європейці стріляти з власної зброї. Наразі Україна не може використовувати поставлені Великобританією крилаті ракети Storm Shadow для ураження цілей на території Росії”

Романчук Микола

Recent Posts

Модні короткі стрижки 2024: актуальні зачіски, які стилісти рекомендують цього сезону

Короткі стрижки знову в тренді цього сезону, повідомляють експерти. Вони мають популярність завдяки своїй універсальності, практичності та…

1 хв. ago

З 10 листопада будуть діяти нові правила в’їзду до ЄС для українців

З 10 листопада на кордонах Європейського Союзу вступають у силу нові правила для в'їзду та…

3 хв. ago

“Робить брудні маленькі випади в мій бік”: Трамп виступив із звинуваченнями на адресу Зеленського

Кандидат у президенти США від республіканців Дональд Трамп звинуватив президента України Володимира Зеленського у "брудних випадах" у…

13 хв. ago

“Перебіжчики і зрадники”: у Пугачової та Орбакайте хочуть забрати майно в РФ

Російська співачка Алла Пугачова та її донька Крістіна Орбакайте активно займаються продажем своєї нерухомості в…

17 хв. ago

Це страшилка від страху – в Україні відреагували на ядерні погрози Москви

Російський диктатор Володимир Путін використовує останні аргументи, якими він може налякати світ та Україну – це ядерні погрози.…

25 хв. ago

Мобілізація чоловіків 50-60 років: кого все ж забиратимуть до армії

Сухопутні війська видали директиву, що чоловіки від 50 до 60 років, до цього підлягали мобілізації, можуть…

30 хв. ago