Росія списала свій єдиний авіаносець і не здатна його замінити, – Forbes

“Адмірал Кузнєцов”, єдиний авіаносець російського флоту, не виходив на бойове чергування вже вісім років, і дедалі менш імовірно, що він взагалі коли-небудь вийде на бойове чергування. Тому останніми місяцями Кремль, судячи з інформації в соцмережах, перевів моряків з цього старого корабля в армію і відправив їх воювати в Україну, пише аналітик Forbes Девід Екс.

“Це разюче відкриття, яке підкреслює кризу з кадрами в російській армії… а також підкреслює застарілий стан найбільших військових кораблів російського флоту, більшість з яких залишилися з часів холодної війни”, – пише аналітик.

Те, що росіяни, вочевидь, виводять людей з “Кузнєцова”, не є дивним, зазначає Девід Екс, оскільки Кремль іде на крайні заходи, щоб мобілізувати все нових військовослужбовців для заміни загиблих в Україні. При цьому альтернативою позбавленню кораблів їхніх екіпажів може стати загальнонаціональний призов, що було б політично ризиковано для режиму президента Росії Владіміра Путіна, пише він.

Крім того, старий 39-річний “Кузнєцов” навряд чи повернеться в море. У жовтні 2018 року корабель зазнав серйозних пошкоджень, коли затонув сухий док, у якому авіаносець перебував на ремонті. Потім, у грудні 2019 року, на самому “Кузнєцові” спалахнула пожежа.

Керівництво флоту розглядало питання про виведення пошкодженого корабля з експлуатації, однак потім вирішило відремонтувати і модернізувати. Планувалося, що “Кузнєцов” повернеться в море 2022 року. Але в грудні 2022 року на кораблі спалахнула пожежа. Корабель мав покинути порт Мурманська на півночі Росії ще навесні, вперше за вісім років. Замість цього судно, як і раніше, стоїть біля причалу в Мурманську, зазначає аналітик.

“Будь-який інший флот міг би просто покінчити з втратами, списати обгорілий корабель і побудувати на його місці новий. Але російська промисловість, ймовірно, не в змозі побудувати пряму заміну “Кузнєцову” або будь-якому іншому великому військовому кораблю – ось чому так багато великих кораблів російського флоту – це колишні радянські кораблі зі зношеними за десятиліття корпусами і механізмами”, – зазначає аналітик.

Як зазначає Павло Лузін, військовий експерт Пермського університету, головна проблема – у двигунах. Українські заводи побудували більшість великих морських двигунів радянського флоту. Тепер українці більше не експортують ці двигуни в Росію, а росіяни насилу налагоджують місцеве виробництво аналогічного обладнання.

Екіпаж авіаносця “Адмірал Кузнєцов” воює на фронті

Так, за даними аналітиків, принаймні деякі члени екіпажу “Кузнєцова” сформували так званий механізований батальйон “Фрегат” у складі 1-ї гвардійської танкової армії. Цей батальйон бився в районі Харкова на півночі України, а потім перемістився в район Покровська на сході.

Водночас, експерти Defense Express зазначають, що оскільки корабель роками перебуває в ремонті, членам екіпажу могли запропонувати повоювати в Україні, і дехто міг спокуситися на цю пропозицію. Однак, на їхню думку, це не означає, що росіяни “списали на берег” як піхоту весь особовий склад єдиного авіаносця.

Романчук Микола

Recent Posts

“Бусифікація” в Україні: начальник Одеського ТЦК виступив з заявою

Випадків "бусифікації" українців стало менше, а працівники ТЦК діють у межах своїх обов’язків та повноважень,…

1 хв. ago

Україна отримає три пускові установки Patriot від Нідерландів

Нідерланди планують поставити “дуже скоро” пускові установки для системи Patriot в Україну. Всього мають передати три…

36 хв. ago

Як часто можна їсти сосиски та які купувати, щоб не нашкодити здоров’ю

Як часто можна їсти сосиски без ризику для здоров’я? З чого роблять цей продукт? Як вибрати хороші…

39 хв. ago

Південь Африки завалило снігом: кучугури до 2 метрів (фото)

До Африки прийшла справжня зима, там зафіксовано сильний снігопад. Місцями кучугури досягали до двох метрів.…

41 хв. ago

Учені виявили ознаки води по всій поверхні Місяця

Згідно з новим аналізом мінералогічних карт, вода і гідроксил - ще одна молекула, що складається…

59 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерти озвучили головні причини

Ціни на хліб зростатимуть. Це може статися через здорожчання вартості виробництва.  Неврожай може стати основною…

1 годину ago