Росія списала свій єдиний авіаносець і не здатна його замінити, – Forbes

“Адмірал Кузнєцов”, єдиний авіаносець російського флоту, не виходив на бойове чергування вже вісім років, і дедалі менш імовірно, що він взагалі коли-небудь вийде на бойове чергування. Тому останніми місяцями Кремль, судячи з інформації в соцмережах, перевів моряків з цього старого корабля в армію і відправив їх воювати в Україну, пише аналітик Forbes Девід Екс.

“Це разюче відкриття, яке підкреслює кризу з кадрами в російській армії… а також підкреслює застарілий стан найбільших військових кораблів російського флоту, більшість з яких залишилися з часів холодної війни”, – пише аналітик.

Те, що росіяни, вочевидь, виводять людей з “Кузнєцова”, не є дивним, зазначає Девід Екс, оскільки Кремль іде на крайні заходи, щоб мобілізувати все нових військовослужбовців для заміни загиблих в Україні. При цьому альтернативою позбавленню кораблів їхніх екіпажів може стати загальнонаціональний призов, що було б політично ризиковано для режиму президента Росії Владіміра Путіна, пише він.

Крім того, старий 39-річний “Кузнєцов” навряд чи повернеться в море. У жовтні 2018 року корабель зазнав серйозних пошкоджень, коли затонув сухий док, у якому авіаносець перебував на ремонті. Потім, у грудні 2019 року, на самому “Кузнєцові” спалахнула пожежа.

Керівництво флоту розглядало питання про виведення пошкодженого корабля з експлуатації, однак потім вирішило відремонтувати і модернізувати. Планувалося, що “Кузнєцов” повернеться в море 2022 року. Але в грудні 2022 року на кораблі спалахнула пожежа. Корабель мав покинути порт Мурманська на півночі Росії ще навесні, вперше за вісім років. Замість цього судно, як і раніше, стоїть біля причалу в Мурманську, зазначає аналітик.

“Будь-який інший флот міг би просто покінчити з втратами, списати обгорілий корабель і побудувати на його місці новий. Але російська промисловість, ймовірно, не в змозі побудувати пряму заміну “Кузнєцову” або будь-якому іншому великому військовому кораблю – ось чому так багато великих кораблів російського флоту – це колишні радянські кораблі зі зношеними за десятиліття корпусами і механізмами”, – зазначає аналітик.

Як зазначає Павло Лузін, військовий експерт Пермського університету, головна проблема – у двигунах. Українські заводи побудували більшість великих морських двигунів радянського флоту. Тепер українці більше не експортують ці двигуни в Росію, а росіяни насилу налагоджують місцеве виробництво аналогічного обладнання.

Екіпаж авіаносця “Адмірал Кузнєцов” воює на фронті

Так, за даними аналітиків, принаймні деякі члени екіпажу “Кузнєцова” сформували так званий механізований батальйон “Фрегат” у складі 1-ї гвардійської танкової армії. Цей батальйон бився в районі Харкова на півночі України, а потім перемістився в район Покровська на сході.

Водночас, експерти Defense Express зазначають, що оскільки корабель роками перебуває в ремонті, членам екіпажу могли запропонувати повоювати в Україні, і дехто міг спокуситися на цю пропозицію. Однак, на їхню думку, це не означає, що росіяни “списали на берег” як піхоту весь особовий склад єдиного авіаносця.

Романчук Микола

Recent Posts

Зімбабве планує масовий забій слонів для боротьби з продовольчою кризою

У Зімбабве, країні, яка потерпає від найсильнішої посухи за останні десятиліття, уряд пішов на суперечливий…

3 хв. ago

Погані новини уповільнюють метаболізм і провокують набір ваги, — нейробіолог

Доктор філософії Ліза Фельдман Барретт припускає зв'язок між впливом негативних новин і змінами метаболізму. Вона…

5 хв. ago

Деякі пенсіонери можуть отримувати понад 20 тис. грн виплат: хто саме

У 2024 році максимальна пенсія в Україні становить 23 610 грн, і цей розмір залишатиметься незмінним до кінця року.…

9 хв. ago

МВФ вимагатиме від України підвищення ПДВ у разі зростання видатків

Голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолана Підласа зазначила, що у разі зростання не…

13 хв. ago

Десантники прорвали ще одну ділянку кордону РФ на Курщині

Це вже друга успішна операція ЗСУ з прориву російського кордону на території Курської області. Захисники…

18 хв. ago

Отримають доступ до всіх рахунків: податкова зможе “бачити” гроші українців за кордоном

З 30 вересня 2024 року Державна податкова служба України отримає безпрецедентний доступ до інформації про…

27 хв. ago