Стелс-ракети LRASM налякали Китай: США на навчаннях показали свою найкращу зброю (відео)

На нещодавніх навчаннях RIMPAC, які проходили біля берегів Гаваїв, США успішно запустили протикорабельну стелс-ракету LRASM великої дальності, що є сигналом про можливості американських сил протистояти китайським розробкам. Про це пише The National Interest.

На щорічних військових навчаннях RIMPAC пуски проводилися з літака F/A-18F Super Hornet.

Ракета-невидимка LRASM

  • LRASM — спільна розробка Lockheed Martin і DARPA, яка являє собою стелс-ракету для точного наведення навіть в умовах електронних перешкод;
  • радіус дії — 200 морських миль (або 370 км);
  • система запускається з різних літаків США, зокрема F/A-18F Super Hornet і бомбардувальника B-2 Spirit;

Можливості LRASM:

  • GPS-навігація;
  • інфрачервоні датчики;
  • можливість ухилятися від контрзаходів.

Усе це робить її найважливішим інструментом США щодо військово-морського стримування Китаю. Попри високу вартість, ракета розглядається як життєво важливий актив.

Характеристики ракети AGM-158C LRASM

Ракети LRASM

Управління перспективних дослідницьких проєктів Міноборони США (DARPA) почало досліджувати можливості ракети LRASM у 2009 році. Технічний прогрес супротивників США в кінцевому підсумку призведе до того, що такі ракети, як Harpoon, застаріють. Завдяки стелс-технології, далекобійним можливостям і вдосконаленому автономному наведенню американські військові прагнуть залишитися попереду суперників.

У LRASM об’єднані навігаційні засоби GPS з мультимодальною сенсорною мережею. Іншими словами, ворог не зможе ухилитися від цієї зброї — якщо тільки спочатку не виведе з ладу сузір’я супутників GPS.

До того ж LRASM доповнено системою інфрачервоних датчиків, що забезпечує ще більш точне виявлення цілі. Стелс-ракета може працювати в умовах серйозних електромагнітних завад, ухилятися від помилкових цілей і радикально коригувати курс.

Успішні випробування LRASM на навчаннях RIMPAC показали, що це найкраща з конвенціональних ракет, розроблених американцями.

Дальність LRASM передбачає, що, в разі необхідності, зброя може досягти глибокої території Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Американські військові планувальники сподіваються, що LRASM допоможе відновити військово-морське стримування, на яке негативно вплинув технологічний прогрес на морі американських супротивників, як-от Китай.

Влада Австралії, яка стала головним партнером США в тому, що стосується стримування КНР, уже вирішила інтегрувати LRASM у свої сили.

Ціна стелс-ракети

За даними журналу Air & Space Forces Magazine, один постріл LRASM оцінюють у “3,24 млн доларів”, але гуртова закупівля на п’ять років знижує вартість до 3,22 млн”.

Загалом, система досить дорога, але в довгостроковій перспективі витрати мають знизитися. LRASM — одне з рішень, покликаних протистояти перевазі Китаю в галузі A2/AD (anti-access/area denial).

“Якщо незабаром розгорнеться війна, LRASM буде однією з небагатьох систем, які американські військові зможуть використовувати, щоб завдати ураження Китаю. І замість того, щоб спрямовувати обмежені кошти на такі штуки, як літаки шостого покоління для ВПС або програму F/A-XX для флоту, можливо, Пентагону варто вкласти кошти у виробництво великого арсеналу систем LRASM”, — резюмує автор публікації.

Ольга Степанова

Recent Posts

Є чітка формула, як загнати Путіна в глухий кут,- експерт

Публіцист Віталій Портніков відповів на питання, як усунення Путіна могло б змінити перебіг війни. На питання про…

13 хв. ago

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

28 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

37 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

50 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

60 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

1 годину ago