“Ядерна червона лінія для Кремля”: чим важлива атакована в Мордовії РЛС “Контейнер”

Українські дрони-камікадзе атакували в Мордовії надважливий російський військовий об’єкт – радіолокаційну станцію “Контейнер”. Атака покликана покращити захист українського неба.

Про це повідомляє видання defence-ua.

“Сьогодні українські дрони-камікадзе вже вдруге атакували російський військовий об’єкт в Мордовії, де розміщено 590 окремий радіотехнічний вузол військової частини 84680, і де функціонує загоризонтна радіолокаційна станція під позначенням 29Б6 “Контейнер”, котра має заявлену дальність виявлення повітряних цілей аж до 3 тис. кілометрів”, – пишуть експерти.

Видання пояснило, що ураження станції має важливе значення. РЛС “Контейнер” є найпотужнішим радаром в розпорядженні РФ. На цей час він існує лише в єдиному екземплярі. У 2012 році заявили про плани розмістити другу станцію 29Б6 “Контейнер” на Далекому Сході із введенням у 2018 році, однак у 2020-му термін зсунувся на 2024 рік.

При цьому єдиний екземпляр 29Б6 “Контейнер” вже двічі зазнавав атак українськими дронами і від початку розробки до переходу на повноцінне бойове чергування пішло близько 15 років.

Відомо, що станція має “мертву зону” огляду у близько 900 кілометрів, через це її було переміщено вглиб Росію – Мордовію.

Примітно також те, що російські ЗМІ самі плутались в даних про максимальну дальність виявлення 29Б6 “Контейнер”, і на які саме цілі “заточена” РЛС. Одна з версій стверджує, що до 2 тис. кілометрів включно, із призначенням виявляти балістичні та крилаті ракети, інша – до 2,8 тис. кілометрів, із здатністю виявляти літаки типу F-35.

З огляду на ці дані, 29Б6 “Контейнер” здатна в інтересах російської армії вести постійний моніторинг повітряного українського простору. Саме ураження та виведення з ладу цього ворожого об’єкта важливе для того, щоб покращити захист українського неба, додали експерти профільного видання.

Як пише видання Newsweek, факт того, що українські БПЛА атакували російський об’єкт у Мордовії, де могла бути порушена частина мережі раннього попередження про ядерний удар, у тому числі з використанням балістичних ракет – є можливим порушенням однієї з червоних ліній для використання ядерної зброї – “зрив дій у відповідь ядерних сил”.

“Україна перетнула ядерну червону лінію Кремля”, – повідомляє видання, зазначаючи, що таке формулювання міститься в указі Кремля, підписаного Путіним 2020 року.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ще один російський НПЗ зупинив переробку нафти після успішної атаки українских дронів

Туапсинський НПЗ компіанії Роснєфть зупинив переробку нафти внаслідок пожежі, яка сталася після атаки безпілотних літальних…

2 години ago

В Україні випробували унікальний дрон: невидимий для мін

Днями представники силових структур, технічні фахівці і потенційні експлуатанти протестували дрон, який може суттєво допомогти…

7 години ago

Захід зупинить Путіна, якщо він зважиться на ядерний удар – Маломуж

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж спрогнозував, як перспектива проведення Росією навчань…

7 години ago

Прогноз погоди на вихідні 18–19 травня: бувало і тепліше

За даними Sinoptik.ua, у більшості регіонів України після затяжного періоду прохолоди нарешті потеплішає, тож можна…

7 години ago

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

1 день ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

1 день ago