Долетить до Сибіру: Україна виготовила дрон з дальністю польоту 3000 км, — The Economist

Україна інвестувала сотні мільйонів доларів у розроблення безпілотників дальнього радіуса дії, які здатні виявляти та вражати віддалені цілі. Нині їхнім виробництвом займається пів дюжини фірм. Найкраща з нових моделей дронів має дальність польоту 3000 км і здатна досягти Сибіру. Про це пише The Economist.

Видання пояснює, що на розроблення таких безпілотників Україна пішла, тому що Захід неохоче дає Києву зброю великої дальності. Українські дрони уже вразили значну частину нафтової та військової інфраструктури РФ. Білий дім цим невдоволений і закликав українців припинити удари.

Америка занепокоєна зростанням цін на нафту і перспективою неконтрольованого принципу “око за око”, в якому Україна могла б опинитися в програші. Побоювання щодо останнього аспекту зросли наприкінці березня, коли Росія завдала багатомільйонних збитків українській енергетичній інфраструктурі.

“Атаки виявили прогалини в протиповітряній обороні та вразливість до нових російських крилатих ракет Х-69. 11 квітня такі ракети знищили Трипільську електростанцію, розташовану за 40 км від Києва, хоча вона перебувала в зоні досяжності столичних систем ППО Patriot”, — йдеться у матеріалі The Economist.

Поки що Україна ігнорує американські поради щодо припинення ударів. Офіцер розвідки з позивним “Детектив”, відповідальний за частину програми розроблення БпЛА, заявив американському виданню, що не отримував інструкцій щодо згортання операцій.

“Наші цілі змінюються з кожним днем. Ми не даємо росіянам спокою”, — розказав він.

Один з виробників безпілотників стверджує, що деякі представники США у приватних бесідах насправді говорять продовжувати розроблення. Він також спрогнозував розширення української програми безпілотників у найближчі місяці.

“Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з європейською Росією”, — наголосив співрозмовник видання.

Нагадаємо, 10 квітня президент Володимир Зеленський заявив, що Сили оборони жодного разу не завдали ударів по російській території зброєю західного виробництва.

Ольга Степанова

Recent Posts

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

5 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

11 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

22 хв. ago

“Ви на приколі?”: Тищенко бурхливо відреагував на нове рішення суду (відео)

Нардепу Миколі Тищенку продовжили запобіжний захід ще на два місяці у вигляді цілодобового домашнього арешту. Це рішення…

23 хв. ago

Тепло і сонце перед вихідними: прогноз погоди на 20 вересня потішить українців (карта)

У п'ятницю, 20 вересня, в Україні очікується спокійна, тепла і сонячна погода. Практично по всій…

27 хв. ago

Світло буде по 1,72 грн за кВт/год: кого переведуть на нові тарифи

В Україні діють кілька тарифів на електроенергію. Йдеться про багатозонні тарифи, а також тариф на струм для…

39 хв. ago