Гіперзвукові перегони: Британія прискорює амбітну ракетну програму HTCDF (відео)

Велика Британія має намір посилити свої зусилля у створенні новітнього озброєння, щоб наздогнати провідні країни, такі як США, Китай і Росія. Одним із ключових напрямів є прискорення реалізації програми з розробки гіперзвукової ракети під назвою Hypersonic Technologies and Capability Development Framework (HTCDF). Подробиці повідомили оглядачі UK Defence Journal.

У матеріалі йдеться, що Велика Британія ставить амбітну мету впровадити в експлуатацію нове озброєння до 2030 року. Для цього було створено програмну групу під назвою Team Hypersonics, яка відповідає за розвиток гіперзвукового потенціалу країни. До групи належать представники оборонного відомства, оборонно-промислового комплексу та вчених.

Основним напрямом розробки є програма Hypersonic Technologies and Capability Development Framework (HTCDF). Це поетапна розробка гіперзвукової ракети, на яку виділено 1 млрд фунтів стерлінгів (близько 1,29 млрд доларів). У проєкті беруть участь 90 учасників, включно з оборонними підрядниками, підприємствами та академічними установами.

Технічні характеристики та випробування

Нова гіперзвукова ракета матиме швидкість понад 5 Маха, що дасть їй змогу ухилятися від сучасних систем ППО завдяки своїй швидкості та маневреності. Ця розробка вважається вкрай важливою для підтримки стратегічного стримування Великої Британії в умовах всебільшої конкуренції у сфері глобальної безпеки.

Через чутливість програми в оборонному відомстві Великої Британії не розголошують подробиць стосовно проєкту. Невідомо, яку пускову платформу використовуватимуть для гіперзвукової ракети, але розглядаються варіанти запуску з наземної системи, винищувачів або кораблів.

“Завдяки цим допоміжним засобам тривають випробування найважливіших технологій ракетних підсистем, розроблених і виготовлених суверенною державою, включно з новою гіперзвуковою руховою установкою”, — сказав міністр Вернон Коукер.

Наразі тривають випробування низки ключових технологій для нової гіперзвукової ракети, включно з двигуном.

Ольга Степанова

Recent Posts

Марк Цукерберг показав зворушливий знімок з маленькою донькою (фото)

40-річний американський мільярдер та програміст Марк Цукерберг показав зворушливе фото з маленькою донькою Аурелією, якій…

5 хв. ago

Ціни злетять до небес: туристів застерегли від авіаперельотів у кілька дат 2024 року

Традиційно в грудні люди більше подорожують – хтось мчить до своїх родин, щоб разом відсвяткувати…

14 хв. ago

Київ у зоні ризику: прийдешня зима стане найсуворішим випробуванням для українців

Прийдешня зима може стати для України найсуворішим випробуванням, оскільки електропостачання ризикує зіткнутися з "серйозними перебоями" після масштабних російських атак.…

22 хв. ago

Telegram в Україні можуть закрити: що відомо про нову заборону і що буде далі

Після засідання Національного координаційного центру кібербезпеки було вирішено запровадити певні обмеження на використання Telegram, зокрема…

33 хв. ago

Намагаються послабити Буданова: Умєров звільнив двох заступників начальника ГУР

Міністр оборони Рустем Умєров звільнив двох заступників голови ГУР Кирила Буданова без його відома. Про це повідомляє "Бабель" із…

42 хв. ago

“Їх не потрібно шукати”: адвокатка розповіла, хто перший отримає повістки поштою

З 17 липня в Україні почали надсилати поштою повістки, направлені ТЦК на сервери "Укрпошти". Вони були…

50 хв. ago