Конкуренція між світовими виробниками танків набирає обертів

Через війну в Україні між німецькими, американськими та південнокорейськими виробниками за оснащення армій Старого континенту розгортається конкуренція з будівництва танків, пише  Le Monde.

У виданні нагадали, що 3 липня італійська аерокосмічна та оборонна компанія Leonardo заявила про партнерство з німецькою Rheinmetall Group щодо постачання «нового бойового танка» Panther KF51 для італійської армії.

У рамках угоди передбачається створення в Італії спільного підприємства 50 на 50, яке також вироблятиме нову «італізовану» бронемашину Lynx для Esercito Italiano.

“Угода відкриє для нас нові світові ринки, на яких ми не змогли б конкурувати як окремі компанії”, – наголосив генеральний директор Leonardo Роберто Чинголані в інтерв’ю Financial Times.

У матеріалі наголошується, що така угода між країнами є «важливою віхою» у консолідації фрагментованої оборонної промислової та технологічної бази Європи. Крім того, воно становить загрозу для амбітної європейської програми MGCS, яка має замінити французькі танки Leclerc та німецькі Leopard 2 до 2040 року.

«Яке місце займе MGCS, коли німецька та італійська армії на той час будуть масово оснащені Leopard 2A8 та новим важким танком KF51, і коли термін служби танка складає сорок років?», – запитав інженер з озброєння та міжнародний консультант Марк Шассиллан .

У той же час керівник KNDS (спільне підприємство двох європейських виробників бронетехніки німецької та французької фірм – УНІАН) Френк Хаун після провалу переговорів з Leonardo наголосив, що Leopard 2, який використовують 18 країн Європи, залишається «стандартом» для континенту та Організації Північноатлантичного договору ( НАТО).

«Зараз як ніколи важливо захистити цей стандарт, який робить значний внесок у оперативну сумісність та загальну бойову міць європейських армій та армій НАТО», – наголосив він.

У виданні додали, що зараз на ринку озброєнь у Європі домінують Німеччина та США, а також Південна Корея, яка є такою ж «конкурентоспроможною та агресивною». У червні на виставці озброєнь Eurosatory компанія Hyundai Rotem представила свій танк K2 “Чорна пантера”, на який Польща замовила 900 одиниць до 2022 року. Через російську загрозу замовлення на гусеничну бронетехніку прискорюються, особливо на східному фланзі Європи, від країн Балтії до Румунії, зазначають у Le Monde.

У свою чергу, Франція не так сильно нарощує виробництво танків після того, як роботу над технікою Leclerc було зупинено через експортні невдачі, проте Nexter Systems є головним гравцем у програмі MGCS.

Але в рамках програми Scorpion уряд Франції віддає перевагу розробці колісних експедиційних бронемашин, які найкраще підходять для асиметричної війни (Афганістан, Сахель), ніж для конфлікту високої інтенсивності, як в Україні.

Експерти пояснюють таку відсутність інтересу до виробництва танків географічним розташуванням Франції, яка знаходиться далі від російської загрози, ніж Німеччина та країни Східної Європи.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Розкрито секрет ТЦК: кому зараз шлють повістки Укрпоштою

Повістки поштою надсилають як тим, хто оновив свої військові облікові дані, так і тим, хто не з'являвся…

5 хв. ago

Користь трун для живих і мертвих повністю доведена

Похоронні ритуали завжди були для людей вкрай важливими. Так було в усі часи у всіх народів.…

14 хв. ago

Як перезимувати в теплі та не розоритися на комуналці: секрети економії на платіжках

Правильна підготовка будинку до опалювального сезону гарантує комфорт, тепло та зниження витрат на комунальні послуги.…

27 хв. ago

Часті землетруси та будівлі вздовж річки: як живуть у найвужчому місті світу

Місто Яньцзінь розташоване в китайській провінції Юньнань і є найвужчим у світі. У ньому будівлі…

35 хв. ago

Лофери зі шкарпетками: як створити модний осінній лук

Лофери – це стильне та універсальне взуття, яке чудово підходить для різноманітних образів, як на…

44 хв. ago

«Броні» від мобілізації не буде: в чому справа і чи надовго

У застосунку "Дія" тимчасово призупинили функцію бронювання працівників від мобілізації. Це рішення було ухвалене в…

53 хв. ago