Конкурент “Залізного купола”: Туреччина представила свій варіант системи ППО

На тлі наростаючих регіональних конфліктів і зусиль країн Близького Сходу зі зміцнення своїх протиповітряних і протиракетних систем, Туреччина представила свою багаторівневу систему оборони Steel Dome (Çelik Kubbe), покликану конкурувати з ізраїльською системою Iron Dome (Залізний Купол). Про це повідомляє профільне видання Breaking Defense.

Steel Dome — це мережева система ППО, оснащена функціями штучного інтелекту, призначена для захисту повітряного простору Туреччини від загроз на всіх висотах і дистанціях. Вона розробляється провідними турецькими компаніями Aselsan, Roketsan, SAGE і Mechanical and Chemical Industry Corporation (MKE) під координацією Президії оборонної промисловості.

“Сталевий купол, який ми можемо назвати “системою систем”, усуне всі види загроз у нашому повітряному просторі на всіх висотах і дальностях. Він додасть сили нашим героїчним збройним силам”, — заявив генеральний директор Aselsan Ахмет Акйол.

Зі свого боку турецький експерт з питань оборони Кан Касапоглу розповів Breaking Defense, що Steel Dome являє собою багаторівневу архітектуру протиповітряної та протиракетної оборони, доповнену системами радіоелектронної боротьби. Причому розробка Steel Dome відбувається в умовах збільшення кількості змішаних ударних комплексів, що включають безпілотники й ракети, що особливо актуально у світлі російсько-української війни.

“Це цілісна оборонна архітектура на кшталт “усі датчики — найкращий стрілець”, а не одна система зброї”, — зазначив він.

Актуальність системи

Оглядачі підкреслюють, що оголошення про розробку Steel Dome було зроблено в той час, коли на Близькому Сході відбуваються конфлікти між Іраном і його союзниками з одного боку та Ізраїлем з іншого.

Турецька компанія ASELSAN демонструє свою продукцію на Міжнародному авіасалоні “Фарнборо 2024” Фото: Breaking Defense

Протиракетна оборона стає незамінним елементом для захисту цивільного населення і національних активів. Наприклад, 13 квітня Іран випустив 300 ракет і безпілотників у бік Ізраїлю, більшість з яких були перехоплені засобами ППО.

І якщо “Залізний купол” гарантує захист уже кілька десятиліть, то турецький варіант — це всього лише концепція, яку ще належить протестувати, перевірити й ввести в експлуатацію.

“Однак якщо ці етапи буде успішно завершено, він може зацікавити багато арабських країн і країн Перської затоки, які прагнуть захистити свій повітряний простір від різних загроз”, — підсумували оглядачі.

Ольга Степанова

Recent Posts

У британських поїздах заборонили додатки для знайомств

Один із найбільших залізничних операторів Великої Британії Northern вирішив обмежити можливість своїм пасажирам користуватися в…

22 хв. ago

8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків: її знайшли за 30 км від дому (відео)

У Бетфорді в штаті Огайо в США 8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків і поїхала за…

24 хв. ago

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

48 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

57 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

1 годину ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

1 годину ago