Ворогів пошматує: Україна почала виробництво перших військових роботів

В Україні розпочинається масове виробництво роботизованих наземних платформ, і за кілька місяців вони будуть на полі бою.

Про це у своєму Telegram-каналі написав віце-прем’єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, розкривши можливості цих “кіборгів”.

“В Україні починається масове виробництво роботизованих наземних платформ. Brave1 випробував на полігоні 50+ комплексів. Випробування проходили платформи-камікадзе, турелі, платформи, які знищують позиції й техніку росіян, мінують, розміновують, евакуюють поранених та підвозять боєприпаси на позиції”, – зазначив він.

Урядовець додав, що роботи успішно показали себе на полігоні, за кілька місяців вони будуть на полі бою – сотні різних платформ закуплять через UNITED24. “Продовжуємо розвивати інновації, щоб Сили оборони могли їх закуповувати”, – написав Федоров.

Він пояснив, що основна мета наземних роботів – мінімізувати участь людини на полі бою. “Це допоможе зберігати життя і здоров’я українських воїнів. Наземні роботизовані комплекси стануть наступним геймчейнджером цієї війни, яким вже є дрони. Це асиметрична відповідь на кількісну перевагу ворога”, – зауважив віце-прем’єр.

Федоров також додав, що кластер Brave1 робить усе для масштабування виробництва роботів, а держава починає масово закуповувати їх. “Той шлях, що ми пройшли з БпЛА, проходимо з роботизованими платформами. Наше завдання – виробляти та покращувати інновації для Сил оборони, а для виробників створювати комфортні умови”, – написав він.

Так, на платформі Brave1 зареєстровано вже понад 140 роботизованих систем, 96 з них пройшли оборонну експертизу, 14 розробок кодифіковано за стандартами НАТО. “Частина із цих роботів уже працює на фронті, як-от турель ШаБля”, – додав міністр.

Ольга Степанова

Recent Posts

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

8 хв. ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

17 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

30 хв. ago

Більшість працівників ТЦК не були на війні, – боєць із 3 ОШБр

У Третій окремій штурмовій бригаді (3 ОШБр) розкритикували жорсткі дії, які іноді застосовують працівники ТЦК,…

37 хв. ago

Генштаб Ізраїлю затвердив план наступу на Ліван – Israel National News

Начальник Генерального штабу ЦАХАЛу генерал-лейтенант Герці Халеві провів оцінку ситуації в північному командуванні за участю…

49 хв. ago

Рослини “розмовляють” одна з одною, і ми зможемо незабаром вивчити їхню мову – науковці

Багато хто сприймає рослини як мовчазні та пасивні, проте сучасна наука показує, що ці зелені…

58 хв. ago