200 Fath-360 та ескалація: які можливі наслідки появи іранських ракет у ЗС РФ, — Forbes

Першу партію ракет Fath-360 ЗС РФ можуть витратити впродовж одного місяця. За характеристиками вони схожі на деякі види снарядів HIMARS, а збити їх можна за допомогою ЗРК Patriot.

Росія не отримає відчутної переваги від застосування іранських ракет Fath-360, оскільки вони не здатні дістати вглиб території України. Натомість через “ескалацію” ЗСУ можуть отримати дозвіл на удари вглиб російської території. Про наслідки співпраці Ірану та РФ для російсько-української війни розповіло видання Forbes.

Журналісти видання зібрали відкриту інформацію щодо ракет різних типів у ЗС РФ та ЗСУ, коментарі військових експертів, дані про темпи застосування зброї. Після цього вони зробили висновки про наслідки появи 200 іранських балістичних ракет. З’ясувалось, що росіяни зможуть ними дістати лише до прикордонних та прифронтових областей. При інтенсивному застосуванні їх вистачить на місяць.У статті написали, що дії Ірану та РФ у США назвали “ескалацією” і почали говорити про дозвіл від партнерів на удари по РФ західною зброєю.

Ракети Fath-360 для РФ та війни

Видання Forbes порівняло вагу та дальність ракет, які на полі бою застосовують ЗС РФ та ЗСУ. З’ясувалось, що в України західні засоби ураження, тобто ракети, які запускаються РСЗВ HIMARS, удвічі слабші, ніж в Росії. При цьому іранські ракети за дальністю наближаються до снарядів М30/31, але важчі.

Ракети Fath-360 – порівняння з іншими ракетами ЗС РФ та ЗСУФото: Фокус

Які наслідки появи Fath-360 на полі бою?

  1. Державний секретар Ентоні Блінкен назвав дії Ірану та РФ “драматичною ескалацією” війни. Така “ескалація”, визнана партнерами України, може змінити ситуацію з застосуванням західної зброї, написали журналісти. Ймовірно, з’явиться дозвіл на ATACMS і Storm Shadow.
  2. 200 од. ракет Fath-360 — надто мало у порівнянні з 10 тис. ракет, які росіяни запускали по українцях протягом 30 місяців повномасштабної війни. Орієнтовно, на місяць РФ застосовувала близько 300 ракет, тобто іранських снарядів вистачить, умовно, на місяць.
  3. Fath-360 буде застосовуватись для “терору прикордонної зони”, наприклад, Сумської, Харківської областей, навели журналісти коментар військового оглядача Олександра Коваленка.
  4. Українські засоби протиповітряної оборони (ППО) можуть впоратись з новою зброєю РФ, ідеться у статті Forbes. Журналісти написали, що ППО збиває чверть російських ракет.

“Перші 200 Fath-360 є надто малою кількістю, щоб значно змінити траєкторію війни. Блінкен пообіцяв бути сприйнятливим до аргументів українців [щодо ATACMS і Storm Shadow — ред.]”, — підсумовується у статті Forbes.

Дмитрук Андрій

Recent Posts

Банки розкриють таємницю за першим запитом: більше нічого не приховати

В Україні готуються внести важливі зміни в правила розкриття банківської таємниці у випадках запитів від…

2 хв. ago

У США виявили щелепи морського чудовиська віком 80 мільйонів років

У Техасі були виявлені скам'янілості величезного рідкісного мозазавра з гігантськими кулястими зубами, як показало нове дослідження. Два…

4 хв. ago

Чи повертатиме ЄС чоловіків призовного віку в Україну: єврокомісарка дала відповідь

У ЄС заявили, що застосування диференційованого підходу до українських біженців, що базувався би на їхній статі,…

5 хв. ago

Розсилка повісток поштою: депутат попередив про “величезну проблему” для військовозобов’язаних

В Україні почали розсилати повістки через "Укрпошту", однак у разі неправильного оформлення повісток у військовозобов'язаних можуть виникнути…

9 хв. ago

Вирви до сотні метрів: з’явилися нові супутникові знімки наслідків ударів по складу БК в Торопці

Внаслідок атаки на склад РФ з БК в Тульській області з'явилися величезні вирви. Про це свідчать супутникові…

10 хв. ago

РФ готує масовану ракетну атаку по Україні – накопичує Х-101 на аеродромі “Оленья”

У Центрі протидії дезінформації також нагадали, що країна-агресорка Росія постійно намагається звинуватити Україну в усіх…

13 хв. ago