200 Fath-360 та ескалація: які можливі наслідки появи іранських ракет у ЗС РФ, — Forbes

Першу партію ракет Fath-360 ЗС РФ можуть витратити впродовж одного місяця. За характеристиками вони схожі на деякі види снарядів HIMARS, а збити їх можна за допомогою ЗРК Patriot.

Росія не отримає відчутної переваги від застосування іранських ракет Fath-360, оскільки вони не здатні дістати вглиб території України. Натомість через “ескалацію” ЗСУ можуть отримати дозвіл на удари вглиб російської території. Про наслідки співпраці Ірану та РФ для російсько-української війни розповіло видання Forbes.

Журналісти видання зібрали відкриту інформацію щодо ракет різних типів у ЗС РФ та ЗСУ, коментарі військових експертів, дані про темпи застосування зброї. Після цього вони зробили висновки про наслідки появи 200 іранських балістичних ракет. З’ясувалось, що росіяни зможуть ними дістати лише до прикордонних та прифронтових областей. При інтенсивному застосуванні їх вистачить на місяць.У статті написали, що дії Ірану та РФ у США назвали “ескалацією” і почали говорити про дозвіл від партнерів на удари по РФ західною зброєю.

Ракети Fath-360 для РФ та війни

Видання Forbes порівняло вагу та дальність ракет, які на полі бою застосовують ЗС РФ та ЗСУ. З’ясувалось, що в України західні засоби ураження, тобто ракети, які запускаються РСЗВ HIMARS, удвічі слабші, ніж в Росії. При цьому іранські ракети за дальністю наближаються до снарядів М30/31, але важчі.

Ракети Fath-360 – порівняння з іншими ракетами ЗС РФ та ЗСУФото: Фокус

Які наслідки появи Fath-360 на полі бою?

  1. Державний секретар Ентоні Блінкен назвав дії Ірану та РФ “драматичною ескалацією” війни. Така “ескалація”, визнана партнерами України, може змінити ситуацію з застосуванням західної зброї, написали журналісти. Ймовірно, з’явиться дозвіл на ATACMS і Storm Shadow.
  2. 200 од. ракет Fath-360 — надто мало у порівнянні з 10 тис. ракет, які росіяни запускали по українцях протягом 30 місяців повномасштабної війни. Орієнтовно, на місяць РФ застосовувала близько 300 ракет, тобто іранських снарядів вистачить, умовно, на місяць.
  3. Fath-360 буде застосовуватись для “терору прикордонної зони”, наприклад, Сумської, Харківської областей, навели журналісти коментар військового оглядача Олександра Коваленка.
  4. Українські засоби протиповітряної оборони (ППО) можуть впоратись з новою зброєю РФ, ідеться у статті Forbes. Журналісти написали, що ППО збиває чверть російських ракет.

“Перші 200 Fath-360 є надто малою кількістю, щоб значно змінити траєкторію війни. Блінкен пообіцяв бути сприйнятливим до аргументів українців [щодо ATACMS і Storm Shadow — ред.]”, — підсумовується у статті Forbes.

Дмитрук Андрій

Recent Posts

“Чоловіки здорові, як лосі”: пенсіонерів-силовиків дозволили мобілізувати на фронт

Мобілізаційні резерви країни значно покращилися – за новим законом щодо посилення мобілізації відтепер на військову службу можна…

4 хв. ago

Українцям перерахують податки на старі квартири та будинки: як зміняться суми

В Україні планують змінити податки на нерухомість. Зараз за кожен "зайвий" квадрат потрібно платити до 1,5% мінімальної…

7 хв. ago

Поривчастий вітер та дощ: де чекати небезпечної погоди, прогноз до кінця тижня

Вересень радує українців теплою погодою, хоча поступово температура повітря все ж таки знижується. У деяких регіонах…

15 хв. ago

За підривом пейджерів “Хезболли” у Лівані стоїть “Моссад”: ЗМІ навели докази

За підривом тисяч пейджерів у Лівані 17 вересня стоїть Ізраїль, а якщо бути точнішим – спецслужба…

17 хв. ago

“Зеленський дуже переживав”: як виглядає Усик після затримання і що каже (відео)

Український боксер Олександр Усик, якого пізно ввечері 17 вересня було затримано в аеропорту Кракова в Польщі, записав…

21 хв. ago

Деяким пенсіонерам можуть арештувати рахунки: кого це стосується, подробиці

Деяким пенсіонерам можуть арештувати рахунки через низку причин. Про це повідомляє "Юридичний порадник для ВПО". В цілому…

23 хв. ago