Швеція готова надати Україні винищувачі Gripen

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом наголосив, що його країна готова надати Києву винищувачі Gripen у майбутньому, і пояснив, чому процес їхньої передачі був призупинений.

“Ми повинні розуміти, що Україні була надана можливість отримати винищувачі F-16, яких, звичайно, більше в сім’ї НАТО. Зрештою, більше країн мають F-16, ніж винищувачів Gripen. Це не має нічого спільного з рішенням шведського уряду. Таке рішення було ухвалене через те, що Україна дійшла висновку, що мати одночасно дві системи винищувачів – і F-16, і Gripen – надто багато”, – сказав він в інтерв’ю “Голосу Америки”.

Біллстрьом нагадав, що мова йде про системи.

“Це не лише отримати літаки і підготувати пілотів. Це складні системи, і впроваджувати дві з них одночасно було б занадто складно. Але це не означає, що Швеція не відкрита для продовження із винищувачами Gripens, якщо і коли програма F- 16 буде завершена. Знову ж таки, це справа України, а не уряду Швеції. Оскільки ми не могли продовжувати роботу з винищувачами Gripens через надходження F-16, ми вирішили надати Україні інші можливості, які має Швеція, і ми передали Україні системи спостереження ASC 890”, – наголосив міністр.

За його словами, це означатиме, що “вони дають щось, що Україна може використовувати у координації із повітряними винищувачами F-16 і це дасть Україні можливість краще проводити повітряні бої, спостереження і керування повітряними боями”.

Він запевнив, що Швеція все ще може бути відкритою для постачань Gripens у майбутньому.

“Так. Це просто практичне питання. Знаєте, системи повітряних винищувачів дуже складні, і F-16 знаходяться у більшій кількості партнерів у НАТО, ніж винищувачі Gripen. Я б сказав, що F-16, який зараз впроваджується в українські ВПС, забезпечить вам великі та важливі можливості. Коли це буде реалізовано, тоді ми зможемо почати говорити про повітряні винищувачі Gripen. І Швеція, і шведський уряд не має жодних обмежень на ці дискусії після впровадження F-16. Але це рішення ухвалив український уряд, а не шведський”, – додав очільник МЗС.

Лисенко Катерина

Recent Posts

ТОП-5 популярних авто, які майже нереально продати в Україні

Купуючи транспортний засіб, чимало українських автомобілістів сподіваються в майбутньому його вигідно перепродати, щоб пересісти на…

2 хв. ago

Трамп хоче девальвувати долар: як це вплине на курс валюти

Дональд Трамп хоче бути президентом зі слабким доларом. Але балотується він на платформі сильного долара.…

4 хв. ago

Колишній першій леді Франції загрожує 20 років в’язниці: у чому її звинувачують

Колишній першій леді Франції Карлі Бруні-Саркозі загрожує до 20 років ув'язнення. Про це пише New York Post.…

5 хв. ago

Дуров заявив, що має понад 100 дітей по всьому світу

Власник месенджера Telegram Павло Дуров допоміг понад сотні пар у 12 країнах завести дітей. Він став донором…

7 хв. ago

В багатьох магазинах України зникло молоко: що відбувається

Довготривалі відключення світла спровокувала конфлікт між ритейлом та виробниками молочних продуктів. Харчовики скаржаться на величезні…

9 хв. ago

Скандал із Содолем набрав обертів після нової заяви Кротевича: хто і чому покриває генерала

Ім’я скандального екскомандувача Об’єднаних сил ЗСУ генерала Юрія Содоля знову спливло у ЗМІ. Близько місяця тому начальник…

11 хв. ago