Тривожні новини: Іран готується озброїти Росію власною системою HIMARS

Росія невдовзі може отримати балістичні ракети малої дальності Fath 360 від Ірану, кількість яких поки не уточнюється, але може сягати сотень. В Ірані вже навчаються десятки російських військових для роботи з цими ракетами та їхніми пусковими установками.

Як повідомляє інформаційне агентство Reuters, ще 13 грудня 2023 року два режими підписали контракт на постачання балістичних ракет Fath 360 та Ababil. Цю інформацію виданню підтвердили джерела у європейській розвідці, зазначивши, що точних термінів передачі ракет поки що назвати немає можливості, але це “станеться найближчим часом”.

У США вже прокоментували цю новину. Представник Ради національної безпеки США сказав, що США та НАТО готові дати жорстку відповідь іранському режиму, якщо він наважиться зробити такі постачання. Російське міністерство оборони проігнорувало прохання видання про коментар.

Fath 360 – балістичні ракети, озброєні 150-кг фугасною боєголовкою та здатні вражати цілі на відстані від 75 до 120 кілометрів. Також ракети мають супутникове керування. Військові експерти вважають, що Fath 360 є своєрідним аналогом американських систем HIMARS.

Зазначимо, що колишній міністр оборони РФ Сергій Шойгу 5 серпня відвідав Іран з візитом. Зокрема він заявив про повну співпрацю двох режимів, у Москві та у Тегерані, у “вирішенні актуальних регіональних питань”. А ізраїльські ЗМІ пишуть, що росіяни могли перекинути до Ірану власні ОТРК “Іскандер” та комплекси РЕБ “Мурманськ-БН”, щоб допомогти своїм іранським союзникам захиститися від контратак Ізраїля.

Ольга Степанова

Recent Posts

Шахрайська схема з залізничними квитками: УЗ попередила про наслідки для покупців

"Укрзалізниця" виявила, що під час купівлі квитків на популярні рейси спекулянти пробують обійти ідентифікацію покупця через…

5 хв. ago

Користувачі Apple масово скаржаться на iOS 18: як оновлення “вбиває” iPhone

Користувачі iPhone масово скаржаться на проблеми зі смартфонами – швидко розряджається батарея. Ця проблема з'явилась…

14 хв. ago

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

23 хв. ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

32 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

45 хв. ago

Більшість працівників ТЦК не були на війні, – боєць із 3 ОШБр

У Третій окремій штурмовій бригаді (3 ОШБр) розкритикували жорсткі дії, які іноді застосовують працівники ТЦК,…

52 хв. ago