Іран може передати РФ сотні ракет: експерти розповіли, у чому їхня особливість

Іран може передати сотні балістичних ракет армії Російської Федерації. Це – Fath-360 та Ababil. І це озброєння окупанти можуть отримати вже найближчим часом. 

Про це повідомляють експерти Defense Express.

Фахівці зауважують, що раніше Москва цікавилася іранськими ракетами Fateh-110 та Zolfaghar. Втім, станом на серпень РФ жодного разу не використала ці повітряні цілі.

Ababil – доволі невелика за розмірами ракета довжиною 3,7 м, вагою 240 кг та дальністю до 86 км. Це озброєння існує у двох версіях: з супутниковою та інерціальною навігацією, а також з додатковою оптико-електронною системою наведення на кінцевій ділянці.

“Також відомо, що пуск ракети здійснюється з транспортно-пускових контейнерів, які групуються по вісім на одній платформі”, – йдеться впишуть фахівці.

Також зазначається, що назва Ababil походить від міфічних птахів чорних стрижів, які нібито знищили ефіопське військо. Цен найменування також активно використовують для найменування розвідувально-ударних БпЛА та далекобійних дронів-камікадзе.

Ракета Fath-360 відома під назвою BM-120. Вона має довжину 5,1 м, діаметр – 368 мм, швидкість – 4 Маха, а дальність польоту – до 120 км. Загальна вага розробки 787 кг, з якої на бойову частину припадає 150 кг.  Система наведення складається з інерціальної системи та супутникової навігації.

“Вочевидь, Fath-360 базується на Fateh-110 і є її значно зменшеною копією. Візуально, окрім розміру, який часом складно розрізнити на фото, вони відрізняються хвостовим оперенням у районі хвоста. Варто додати, що пускова Fath-360 традиційно для Ірану замаскована під звичайну цивільну вантажівку”, – пишуть в Defense Express.

Фахівці також вказали на головну відмінність цих двох типів ракет від попередніх Fateh-110, Zolfagar. Так,  Fath-360, Ababil призначені для безпосереднього застування проти цілей на фронті та у ближньому тилу, а Fateh-110, Zolfagar – для атак об’єктів у глибокому тилу.

Ольга Степанова

Recent Posts

Загальна мобілізація: відстрочку тепер можна оформити дистанційно

Якщо необхідно відтермінувати мобілізацію, необхідно подати певні документи. Нещодавно Верховна Рада вирішила продовжити воєнний стан…

3 хв. ago

Є чітка формула, як загнати Путіна в глухий кут,- експерт

Публіцист Віталій Портніков відповів на питання, як усунення Путіна могло б змінити перебіг війни. На питання про…

19 хв. ago

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

34 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

43 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

56 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

1 годину ago