НАТО занепокоєне можливим використанням дронів-вбивць зі ШІ на фронті, – Bloomberg

Заступник міністра технологій України Олексій Борняков на заході НАТО в Польщі детально описав сценарій, яким чином військовий дрон може ліквідувати російського окупанта за допомогою штучного інтелекту. За його словами, значна частина ШІ, який потрібен для цього, вже існує, пише Bloomberg.

“Комп’ютерний зір працює. Це вже доведено”, – запевнив він. 

У виданні наголосили, що ця ідея могла б стати однією з військових інновацій України. 

“Країна встановила тисячі мобільних телефонів на вишках стільникового зв’язку і заправках, які виконують роль цифрових вух. Дані з цих датчиків об’єднуються з нейронною мережею для створення інструментів штучного інтелекту, які, за словами Борнякова, можуть відстежувати ворожі безпілотники або чути, коли Росія випускає ракети”, – зазначають у матеріалі.

Водночас надання комп’ютерам потенційного контролю над смертельними рішеннями, викликає занепокоєння серед партнерів України. Журналісти нагадали, що НАТО має “етичні рамки” щодо використання ШІ та планує забезпечити розумний внесок людини у будь-яке летальне застосування сили. 

Помічник генерального секретаря НАТО Девід ван Веел зауважив, що один із способів використання штучного інтелекту в організації – це зчитування супутникових знімків для підрахунку російських літаків і заправних станцій.

“Це мало ризиковано. Ніхто не загине, якщо ви знімете номер”, – пояснив він.

Своєю чергою представник НАТО наголосив, що альянс планує представити зміни щодо своєї стратегії у галузі ШІ на саміті, який відбудеться в липні. 

“Безумовно, ШІ є одним з головних пріоритетів для України”, – зауважила операційний директор Brave1 (ініціатива, яка допомагає приватному сектору та військовим працювати разом над оборонними технологіями) Наталія Кушнерська.

Також на брифінгу з Борняковим та представниками Пентагону Кушнерська розповіла про деякі функції штучного інтелекту, якими вже користуються українські військові. Бійці використовують модель великої кількості мов для моніторингу російських ЗМІ та пропаганди, які почали все частіше створювати контент за допомогою генеративного ШІ. 

Крім того, є така програма, як “Гризельда”, яку запустили минулого року. Вона просіює дані з супутників, соцмереж та “навіть зламаних ворожих баз даних”.

Проте проблемою для застосування технологій є відсутність зв’язку на деяких ділянках фронту. За словами співзасновника одного з кількох українських стартапів на заході НАТО Олександра Чендекова, перебої в роботі інтернет-мереж унеможливлюють використання навіть таких сервісів, як ChatGPT.

“На передовій у нас немає хмар. У нас немає зв’язку”, – зазначив він.

Ольга Степанова

Recent Posts

Принц Вільям емоційно підтримав Англію на Євро-2024: момент потрапив на фото

Принц Вільям активно відвідує різні публічні заходи, допоки його дружина Кейт Міддлтон лікується від раку.…

50 секунд ago

Чотири черги одночасно: в “Укренерго” попередили про жорсткі відключення 8 липня

У понеділок, 8 липня, на всій території України діятимуть погодинні графіки відключень світла. За вказівкою "Укренерго"…

4 хв. ago

Мобілізація в Україні 2024: ТЦК вручатимуть новий документ

Згідно з новим законом про мобілізацію, працівники ТЦК СП невдовзі вручатимуть військовозобов’язаним новий документ.  Він отримав назву…

47 хв. ago

Андре Тан відповів, як зібрати ідеальний джинсовий образ (фото)

Одяг з джинсової тканини є абсолютно в кожній шафі модниць. Однак класичні поєднання джинсових штанів…

52 хв. ago

Раптово зник меч “Екскалібур”, що пролежав у скелі 1300 років

У Франції викрали з каменю історичний меч, який нібито пролежав там 1300 років. Про це пише LADbible.…

54 хв. ago

Землю накрила потужна 9-бальна магнітна буря: як вберегти себе

Землю накрила потужна магнітна буря. Показник сягнув 9 балів. Про це повідомляє METEOAGENT. 9-бальна магнітна буря Як людям…

1 годину ago