Американські дрони виявились дорогими та марними іграшками, які не допомогли ЗСУ на фронті, – WSJ

Американська компанія Skydio виділила ЗСУ сотні своїх найкращих безпілотників, щоб допомогти боротися з російськими окупантами, але вони  погано себе показали.

Як пише The Wall Street Journal, безаілотники Skydio збивалися з курсу і втрачалися через російську радіоелектронну боротьбу. 

Видання додало, що більшість малих дронів, розроблених американськими стартапами, не справились у бойових умовах. Це погана новина і для Пентагону, який потребує надійного постачання тисяч малих безпілотників.

Безпілотники зі США дорогі, несправні і їх важко ремонтувати, кажуть керівники компаній-виробників, українські військові на передовій, українські урядовці та колишні американські військові чиновники. 

Не маючи рішень на Заході, Україна звернулася до більш дешевої китайської продукції, щоб поповнити арсенал безпілотників.

Генеральний директор Skydio Адам Брай визнав, що його безпілотники виявились марними.

Видання з посиланням на українську владу зазначає, що американські безпілотники є крихкими і нездатними подолати російські технології глушіння і відключення GPS. Іноді вони не могли злітати, виконати місію або повернутися. Американські безпілотники часто не можуть літати на заявлені відстані або нести значне корисне навантаження.

Керівники американських компаній-виробників безпілотників заявили, що для них стало сюрпризом розгортання радіоелектронної війнив Україні. 

Проте ЗСУ знайшли способи отримати велику кількість безпілотників, а також запчастини до них з Китаю. Військові використовують готові китайські безпілотники, переважно компанії SZ DJI Technology.

Крім того, як пише WSJ, Україна розвинула свою індустрію безпілотників з використанням компонентів з Китаю. Українські заводи випускають сотні тисяч невеликих дешевих дронів, які можуть нести вибухівку. Вона також виробляє більші безпілотники, які можуть завдавати ударів вглиб території противника і досягати російських кораблів у Чорному морі. 

Видання зауважило, що ЗСУ витрачають близько 10 тис. безпілотників на місяць, і цього вони не змогли б робити, аби були змушені купувати дорогі американські безпілотники. Багато американських безпілотників коштують на багато дорожче, ніж китайські.

Ольга Степанова

Recent Posts

Догралися: на ВЛК даватимуть електронні повістки – перевіряйте свій Резерв+

Міністерство оборони планує додати нову функцію до додатку «Резерв +», яка дозволить отримувати електронний напрямок на…

19 хв. ago

Вирішальні 72 години: вчені запропонували переглянути період відключення від життєзабезпечення

Під час ухвалення рішення про припинення життєзабезпечення коматозних пацієнтів із тяжкими травматичними ушкодженнями головного мозку…

27 хв. ago

Європа повертає українських біженців додому: які зміни готують у різних країнах

В Європі деякі країни готові платити українським біженцям за повернення додому. Стало відомо, як ситуація…

39 хв. ago

Бронювання включено: який цікавий розділ вигадали сайти пошуку роботи

На українських сайтах пошуку роботи з'явився цікавий розділ в якому вказується, що працедавець буде надавати…

47 хв. ago

Нетаньягу відреагував на запит про свій арешт

Рішення прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) Каріма Хана вимагати ордерів на арешт лідерів Ізраїлю є…

59 хв. ago

Вдарили двічі: у Німеччині з ножем напали на українського підлітка

За словами журналістів, український хлопчик отримав поранення в шию, а також у "верхню частину тіла".…

1 годину ago