РФ попри санкції закупила обладнання для літаків на $500 млн – ISW

Виробник винищувачів Су-30 і навчально-бойових літаків Як-130 успішно обходить міжнародні санкції

Росія обходить санкції і з 2022 року закупила з-за кордону компонентів для авіатехніки, зокрема військового призначення, на суму майже $500 млн. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Російський виробник військових і цивільних літаків «Іркут», який минулого літа перейменувався на «Яковлєв», входить до російського державного оборонного конгломерату «Ростех» успішно обходить міжнародні санкції і закуповує військову техніку з-за кордону з 2022 року.

Російське видання The Moscow Times повідомило, що «Яковлєв», який виробляє винищувачі Су-30 і навчально-бойові літаки Як-130, із 2022 року закупив за кордоном військового обладнання на суму майже $500 млн.

Зокрема, Росія відправила літаки Як-130 до Ірану у вересні 2023 року.

«Яковлєв» переважно закуповував компоненти для радіолокаційного обладнання та програмовані контролери для військових літаків. Конкретні назви більшості товарів приховані, у деклараціях вони фігурують як «обладнання військового призначення».

Крім «Яковлєва», військове обладнання за кордоном у 2021-2023 роках викуповували «НУО Машинобудування», що виготовляє ракети, та НВП «Автоматизовані вимірювальні комплекси», що виготовляє вимірювальне обладнання та системи навігації. Кожне підприємство імпортувало обладнання на $25 млн.

Нагадаємо, Рада ЄС остаточно затвердила закон про мінімальні правила покарання за порушення або обхід санкцій Євросоюзу. Про це повідомила пресслужба Ради.

Відтепер певні дії, спрямовані на ухилення від санкцій, вважатимуться кримінальними злочинами в усіх країнах-членах. Такими злочинами можуть бути допомога в обході заборони на в’їзд, торгівля санкційними товарами або здійснення забороненої фінансової діяльності. 

До слова, російські представники так званих еліт вичищають з «Вікіпедії» дані про санкції, зв’язки з Кремлем, майно і навіть громадянство РФ. Про це йдеться у спільному розслідуванні російського опозиційного видання «Важные истории» і сервісу для моніторингу «Вікіпедії» Wikiganda.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Олександр Усик втратить титул чемпіона світу: у чому причина

Український професійний боксер Олександр Усик може втратити титул абсолютного чемпіона. Про це пише Al Jazeera. Після перемоги над британцем…

2 хв. ago

“Любов переможе”: депутатка Марія Мезенцева вийшла заміж

34-річна українська депутатка від "Слуги народу" Марія Мезенцева вийшла заміж та показала весільні кадри. Фото…

14 хв. ago

Хотів на фронт: працівника ТЦК засудили за втечу зі служби

Військового територіального центру комплектування засудили на три роки ув'язнення за те, що впродовж двох тижнів…

23 хв. ago

“Закохалася в обох”: Анджеліна Джолі зустрічалася з кількома чоловіками

Акторка після розлучення з Бредом Піттом присвятила себе роботі та дітям. Втім, інсайдери розповіли, ким…

34 хв. ago

В Україну повертаються масові відключення світла: з якої години вони почнуться

У понеділок, 20 травня, по всій Україні знову діятимуть графіки відключень світла. Втім, обмежувати електропостачання будуть…

42 хв. ago

Президент Ірану загинув: ЗМІ з’ясували подробиці авіакатастрофи

Президент Іранської Республіки Ібрахім Раїсі загинув внаслідок авіакатастрофи. Про це повідомляє видання N12, посилаючись на свої обізнані джерела. За…

53 хв. ago