Виставка DIMDEX 2024: Іран показав революційну систему ППО «9-Dey»

Іран на міжнародній виставці та конференції морської оборони (DIMDEX 2024) у Катарі представляє свою останню інновацію в ракетних системах протиповітряної оборони під назвою 9-Dey.

Ця передова ракетна система, яку описують як прорив у оборонних технологіях, підкреслює зростаючий потенціал Ірану в місцевих військових розробках, пише wheel-news.com.

Подробиці

Ракетна система протиповітряної оборони 9-Dey об’єднує вдосконалені ракети 9-Dey з наявними компонентами радара та пускової установки системи Khordad 3. Її основною функцією є протидія звичайним повітряним загрозам, таким як винищувачі, гелікоптери та безпілотні літальні апарати. Крім того, вона оснащена для перехоплення швидкохідних крилатих ракет і авіаційних бомб.

Ця система протиповітряної оборони оптимізована для ураження загроз на малих висотах, включаючи крилаті ракети та безпілотники, а також бортові боєприпаси. Система довела свою спроможність, успішно перехопивши кілька цілей під час навчань протиповітряної оборони «Захисники неба Велаяту 2023»

Система наведення ракети 9-Dey заснована на «командному наведенні», що вказує на те, що ракета отримує вказівки від наземної системи «Хордад 3» для наближення до цілі. Хоча цей метод наведення є звичайним для ракет класу «земля-повітря», ракета 9-Dey не містить внутрішньої системи наведення. Тим не менш, вона оснащена лазерними неконтактними запалами та радаром, тепловізором і оптичними можливостями виявлення, щоб забезпечити точність проти цілей навіть в умовах інтенсивної електронної війни.

Конструкція ракети включає трапецієподібні крила та поверхні управління, подібні до тих, які є у ракети “Таер”, що свідчить про орієнтацію на бойові дії на близькій відстані. Фізичні характеристики ракети 9-Dey свідчать про довжину від 3,5 до 4 метрів, діаметр близько 25 см і вагу приблизно 200 кг. Вона працює на твердому паливі та здатна розвивати швидкість від 3 до 4 Махів, що дозволяє їй подолати максимальну дальність 30 км за 22-32 секунди.

Створена для мобільності та швидкого розгортання, система 9-Dey включає незалежний радар на кожній пусковій установці та має вісім ракет, готових до запуску в будь-який момент часу, здатних вражати кілька цілей одночасно. До складу системи оборони входять два комплекти по чотири ракети 9-Dey, встановлені на модифікованих пускових установках «Хордад 3», що дозволяє системі протистояти до 32 одночасним загрозам.



Лисенко Катерина

Recent Posts

Підтримав корупцію у МСЕК? Заява нардепа викликала резонанс у мережі

Народний депутат Дмитро Гурін опублікував у своїх соцмережах повідомлення про скандальну історію з корупцією у Медико-соціальній експертній…

18 хв. ago

Подружжя біогакерів розсекретило, що робить, щоб дожити до 150 років

Подружжя "біогакерів" пообіцяло робити все необхідне, щоб прожити якомога довше, і це відображено в їхньому…

24 хв. ago

Меган Маркл звинувачують у бажанні конкурувати з Кейт Міддлтон

Меган Маркл звинувачують у бажанні "конкурувати з Кейт Міддлтон. Про це пише Mirror. Дружина принца Гаррі нібито…

50 хв. ago

Поліція Британії застрелила молодого кита, який застряг у Темзі зі своєю матір’ю (фото)

Британська поліція була змушена застрелити молодого кита, який викинувся на мілководді в гирлі Темзи через…

57 хв. ago

Мобілізацію хочуть суттєво “омолодити”: ТЦК “поклали око” на юних хлопців

В Україні пропонують змінити вікові рамки для мобілізації, знизивши їх до 20 років і піднявши…

1 годину ago

Нові правила безплатного харчування в школах: що потрібно знати

В Україні запроваджено безплатне харчування для учнів 1-4 класів, що значно покращить умови навчання для…

1 годину ago