Українські F-16 отримали новітні засоби захисту від ворожих ракет, – ЗМІ

Україні передали колишні данські F-16 з усіма поліпшеннями, які можна очікувати. Плюс на них було встановлено додаткове обладнання, яке може бути дуже корисним для пошарпаних війною українських ВПС.

Як пише Forbes, судячи з оприлюднених знімків, українські F-16 оснащені керованими ракетами AIM-9 з інфрачервоним наведенням і керованими за радіолокаційним випромінюванням AIM-120, що підкреслює можливу роль F-16 у протиповітряній обороні.

Журналісти видання також звернули увагу на пілони ракет. “Пілони в середній частині крила включають вбудовані засоби самооборони – критично важливі системи для винищувачів, що діють у небезпечному повітряному просторі. І для ясності: зараз немає повітряного простору у світі більш небезпечного, ніж над Україною”, – зазначило видання.

Ці засоби захисту включають інтегровану систему розподілу пілонів та інтегровану систему електронної боротьби пілонів: PIDS і ECIPS. Обидва виробляються спільно ізраїльською фірмою Elbit і партнером Terma в Данії. Європейські оператори F-16 почали встановлювати модернізовані пілони кілька років тому.

PIDS викидає металеві відбивачі і палаючі ракети, щоб обдурити зенітні ракети, що наближаються, з радіолокаційним та інфрачервоним наведенням. ECIPS містить пасивний захист, що доповнює активні відбивачі і ракети, включно з глушником AN/ALQ-162 для придушення радарів на землі, а також систему попередження про ракетний напад AN/AAR-60 для запуску пасивного захисту.

Разом PIDS і ECIPS забезпечують F-16 комплексний захист від широкого спектра ворожих ракет. Для українських ВПС ці засоби самооборони задовольняють нагальну потребу.

“Неминуче, що окупанти зіб’ють деякі, можливо, багато, F-16. Але PIDS і ECIPS можуть відтермінувати ці втрати і врятувати життя пілотів”, – констатувало видання.

“Наскільки ефективними будуть PIDS і ECIPS, багато в чому залежить від того, як українці розгорнуть F-16. Якщо винищувачі здебільшого виконуватимуть місії ППО в глибині української території, їм, можливо, доведеться мати справу тільки з найбільш далекобійними російськими ракетами. Але якщо F-16 виконуватимуть багато місій з атаки наземних цілей прямо над лінією фронту, вони зіткнуться з набагато сильнішим вогнем противника”, – зазначило видання.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Користувачі Apple масово скаржаться на iOS 18: як оновлення “вбиває” iPhone

Користувачі iPhone масово скаржаться на проблеми зі смартфонами – швидко розряджається батарея. Ця проблема з'явилась…

8 хв. ago

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

17 хв. ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

26 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

39 хв. ago

Більшість працівників ТЦК не були на війні, – боєць із 3 ОШБр

У Третій окремій штурмовій бригаді (3 ОШБр) розкритикували жорсткі дії, які іноді застосовують працівники ТЦК,…

46 хв. ago

Генштаб Ізраїлю затвердив план наступу на Ліван – Israel National News

Начальник Генерального штабу ЦАХАЛу генерал-лейтенант Герці Халеві провів оцінку ситуації в північному командуванні за участю…

58 хв. ago