США успішно випробували міжконтинентальну балістичну ракету Minuteman III

Сполучені Штати 4 червня успішно запустили міжконтинентальну балістичну ракету (МБР) Minuteman III з бази космічних сил Ванденберг у Каліфорнії. Запуск ракети без боєголовки скоординували військовослужбовці Командування глобальних ударів ВПС і Космічних сил США, повідомляє пресслужба американських ВПС.

Планове випробування є частиною постійних зусиль із забезпечення надійності та ефективності американських сил ядерного стримування. Повідомляється, що Minuteman III, оснащена одним апаратом, що повертається, успішно пролетіла до наміченої мети в Тихому океані, продемонструвавши свої можливості. Офіційні особи наголосили, що цей запуск, останній у серії з понад 300 подібних випробувань, був запланований завчасно і не пов’язаний з поточними світовими подіями.

“Сьогоднішній успішний запуск підтверджує нашу здатність підтримувати надійні сили ядерного стримування. Поточні випробування гарантують, що наші системи залишаються безпечними, надійними та ефективними у стримуванні загроз”, — зазначив представник Космічних сил США полковник Кріс Баркомб.

Запуск ракети Minuteman III

Технічні характеристики

Основні характеристики Minuteman III включають триступеневу твердопаливну ракетну рухову установку, що забезпечує можливість швидкого запуску і дальність дії близько 13 000 кілометрів.

Передові системи наведення гарантують високу точність ураження. Спочатку ракета була оснащена кількома незалежними головними частинами (MIRV), що давало змогу нести до трьох ядерних боєголовок, кожна з яких могла вражати різні цілі. Однак сучасні договори про скорочення озброєнь зменшили цей потенціал.

За роки експлуатації ракета пройшла кілька модернізацій, включно із системами наведення та управління, щоб зберегти свою ефективність і надійність. Наразі США мають у своєму розпорядженні флот із приблизно 400 ракет Minuteman III, розміщених у підземних шахтах на території кількох штатів.

Роль Minuteman III

Ракета Minuteman III, що є найважливішим компонентом стратегічного арсеналу США з 1970 року, відіграє життєво важливу роль у національній обороні. Вона є частиною ядерної тріади, що включає також балістичні ракети підводних човнів і стратегічні бомбардувальники.

Зброя слугує стратегічним засобом ядерного стримування, гарантуючи, що США здатні відповісти переважною силою на будь-який ядерний напад. Вона забезпечує надійний потенціал другого удару, що важливо для підтримання глобальної стабільності та запобігання ядерному конфлікту.

Ольга Степанова

Recent Posts

Мобілізація в Україні 2024: ТЦК вручатимуть новий документ

Згідно з новим законом про мобілізацію, працівники ТЦК СП невдовзі вручатимуть військовозобов’язаним новий документ.  Він отримав назву…

32 хв. ago

Андре Тан відповів, як зібрати ідеальний джинсовий образ (фото)

Одяг з джинсової тканини є абсолютно в кожній шафі модниць. Однак класичні поєднання джинсових штанів…

36 хв. ago

Раптово зник меч “Екскалібур”, що пролежав у скелі 1300 років

У Франції викрали з каменю історичний меч, який нібито пролежав там 1300 років. Про це пише LADbible.…

38 хв. ago

Землю накрила потужна 9-бальна магнітна буря: як вберегти себе

Землю накрила потужна магнітна буря. Показник сягнув 9 балів. Про це повідомляє METEOAGENT. 9-бальна магнітна буря Як людям…

48 хв. ago

“Догорає в степах”: у Донецькій області збили штурмовик російський Су-25

Воїни-зенітники збили російський штурмовий літак у Донецькій області. Про це 7 липня заявила пресслужба оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця".…

54 хв. ago

Стало відомо, як Кейт Міддлтон підтримує онкохворого короля Чарльза ІІІ

Кейт Міддлтон намагається втішити короля Чарльза ІІІ під час тривалої ворожнечі з Меган Маркл. Про…

55 хв. ago