ЗСУ атакували Татарстан спеціально створеними дронами з дальністю 3100 км

Завод із виробництва “Шахедів” і російський нафтопереробний завод у Татарстані могли атакувати українські безпілотники E-300 Enterprise. Про це 4 квітня, посилаючись на неназвані джерела з України, повідомив у Telegram російський провоєнний канал Fighterbomber, який веде льотчик Збройних сил РФ Ілля Туманов.

Він опублікував фотографію, на яких зображено два великі безпілотні літаки, що за формою нагадують апарат, який вдарив по гуртожитку в Єлабузі. У них схожа конструкція і форма носа, але досить товсті хвости й інше розташування шасі.

“Якщо українці не брешуть, НПЗ і гуртожиток у Єлабузі атакували ось такими, спеціально створеними безпілотниками. Заявлена дальність — 3100 км. Маса БЧ — 300кг”, — написав Fighterbomber.

Скріншот поста каналу FighterbomberФото: Скриншот

Пізніше він оновив пост і вказав: “У Єлабугу таких не прилітало”, проте про вибух на НПЗ, розташований у Нижньокамську, нічого не уточнив.

Ось тільки першим фотографію в соцмережі Facebook розмістив 2 квітня український військовий експерт Михайло Жирохов. Він пояснив, що на ній зображено безпілотники E-300 Enterprise. На думку автора, саме вони атакували об’єкти в Татарстані, хоча багато коментаторів засумнівалися в цій версії.

Пост Михайла Жирохова з фото БПЛА E-300 EnterpriseФото: Скриншот

E-300 Enterprise створила українська компанія AeroDrone. Ще у грудні 2022 року вона отримала дозвіл на експлуатацію у Збройних силах України. Як передбачалося, модель використовуватимуть для доставки важких вантажів.

У 2023 році співзасновник AeroDrone розповів в інтерв’ю DEV.ua, що E-300 Enterprise піднімає корисне навантаження вагою до 300 кг. Максимальну дальність польоту він оцінив до 3100 кг, але тільки за наявності паливного бака на 350 літрів. Варто враховувати, що частина ваги йде на паливо, а решта — на вантаж, але співвідношення можна змінювати. Інакше кажучи, що далі потрібно пролетіти, то менше вибухівки він може забрати, а НПЗ у Нижньокамську розташований більш ніж за 1200 км від лінії бойового зіткнення.

Раніше з’явилися й інші версії, які безпілотники атакували завод “Шахедов” у Єлабузі. Самі росіяни припускають, що до них могли прилетіти дрон UJ-22 Airborne або літак “Аеропакт А-22”, перероблений під безпілотник.

Є також припущення, що Україна запустила легкомоторні літаки типу Cessna, попередньо начинивши його вибухівкою. Ці БПЛА пролетіли щонайменше 1300 км, щоб завдати удару по російському заводу в Єлабузі

Ольга Степанова

Recent Posts

Антитрендове взуття, яке стилісти не радять носити влітку 2024 року: фото

Мода дуже швидкоплинна, тому вчорашні тренди сьогодні можуть стати антитрендами. І мова не лише про…

18 хв. ago

Навіть не по 4 грн за кВт: нардеп сказав наскільки подорожчає світло з 1 червня

Згідно з останніми обговореннями в Українському уряді, тарифи на електроенергію для населення, можливо, будуть підвищені вже з…

58 хв. ago

Пролетіла над джунглями та полоскотала нерви на скляній підлозі: колишня Кличка показала відпочинок на Самуї

Колишня дружина київського міського голови, Наталія Єгорова, показала світлини зі свого відпочинку на острові Самуї.…

59 хв. ago

Вєрка Сердючка розлютила українців: що трапилося (відео)

Українського співака Андрія Данилка, який виступає на сцені в образі Вєрки Сердючки, розкритикували українці.  Виявилося,…

1 годину ago

Суд РФ заарештував активи німецького банку Deutsche Bank

Під загрозою опинились також банки Unicredit та Commerzbank Арбітражний суд Санкт-Петербурга наклав арешт на російські…

1 годину ago

Які криптовалюти найчастіше використовують злочинці: дослідження

Раніше більшість злочинців використовували біткоїн для розрахунків. Натомість останні кілька років перейшли на стейблкоїни. Це…

1 годину ago